доц. Милена Георгиева, личен архив
Date
26 септември 2020, събота -
19:00 до 19:50
Location
зала Космос в партньорство с А1 | за обща публика | вход с билети

Човешкото тяло е подвластно на всичко, което се случва около него. Преждевременното остаряване се отключва основно от външни въздействия – остаряваме, защото в клетките ни и в нашата ДНК се натрупват изменения под въздействието на факторите на заобикалящата среда. Живеем в свят, в който развитието на технологиите вещае едно много различно от настоящите ни представи бъдеще. Говорим за изкуствен интелект, редакция на гени, 3D и 4D биопринтиране, подмяна на органи и тъкани. Отварят се възможности за все още трудноразбираеми за мозъка ни теми. И тези технологии са шанс да живеем много по-дълго, да остаряваме хронологично, но не и биологично. Готови ли сме обаче да живеем до 300 години?

За молекулните нюанси на стареенето разказва молекулярният биолог доц. Милена Георгиева от Института по молекулярна биология – БАН, автор на над 100 научни и популярни статии в сферата на молекулярната биология, генетиката и епигенетиката и ревностен комуникатор на наука. 

Заради епидемичната обстановка могат да настъпят промени в програмата – както в датите и часовете на събитията, така и във формата (дигитален или на живо). Моля, следете страницата на фестивала за най-актуалната информация.

Софийски фестивал на науката

Category icon
Софийски фестивал на науката
Споделете това