©

д-р Розали Лопес

Date
27 септември 2020, неделя -
20:00 до 21:00
Location
онлайн на живо в зала Космос в партньорство с А1 | за обща публика | вход с безплатни пропуски

Планетите и луните в Слънчевата система са невероятно разнообразни светове с древна и драматична история. Набраздените им повърхности разказват завладяващи истории – за огън и лед, порядък и внезапни изменения, големи катаклизми и плавни промени. Вулканите са често срещани в Слънчевата система, а вулканичните изригвания са сред най-невероятните гледки в природата. Д-р Розали Лопес представя своите проучвания по темата и как космически мисии като „Галилео“ и „Касини“ разкриват голямото разнообразие от вулкани в Слънчевата система.

Д-р Розали Лопес е старши научен сътрудник в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Калифорния. Родена в Бразилия, тя получава бакалавърска степен по астрономия и докторска степен по планетарни науки от Юнивърсити Колидж Лондон, Обединено кралство. Нейните експертни познания са в областта на планетарната геология и вулканологията, като обект на изследванията ѝ са Марс, вулканичната луна на планетата Юпитер – Йо и луната на планетата Сатурн – Титан, както и много активни вулкани на Земята. Д-р Лопес е част от научните екипи в мисиите на НАСА „Галилео“ до Юпитер и „Касини“ до Сатурн. Носител е на множество отличия, включително Наградата за посланик на Американския геофизичен съюз, отличието „Карл Саган“ на Американското астрономическо дружество и отличията за изключителни заслуги и обществена служба на НАСА. През 2006 г. д-р Розали Лопес поставя Световния рекорд на Гинес за откривател на най-много активни вулкани (71 на вулканичната луна на Юпитер Йо).

Събитието ще се излъчи онлайн на живо само пред публиката в зала в София Тех Парк. 

На английски език с превод на български.

В партньорство с Посолство на САЩ в България.

Заради епидемичната обстановка могат да настъпят промени в програмата – както в датите и часовете на събитията, така и във формата (дигитален или на живо). Моля, следете страницата на фестивала за най-актуалната информация.

Софийски фестивал на науката

Category icon
Софийски фестивал на науката
Споделете това