©

Ani Kolleshi

Date
15 май 2021, събота -
14:00 до 15:00
Location
онлайн на живо в зала „Лаборатория“ в партньорство с Aurubis | за обща публика | вход с безплатни пропуски

Всички сме посещавали лекарския кабинет и сме изпитвали неприятното усещане от убождане от игла. Нека сега си представим, че можем да заменим това с нещо напълно безболезнено като лепенка, която закрепваме върху тялото си. С помощта на съвременните нанотехнологии учените успяват да създадат т.нар. lab-on-a-chip – устройство с размер от няколко сантиметра, което позволява да се анализират телесни течности в микроколичества въз основа на техните химични свойства.

Гл. ас. д-р Господинка Гичева от МГУ „Св. Иван Рилски“ се включва от далечна Япония, за да разкаже как биосензорите дават възможност да следим в реално време здравословното си състояние и помагат за ранното диагностициране на редица метаболитни заболявания и за проследяването на хронични състояния като диабета.

Събитието ще се излъчи онлайн на живо само пред публиката в София Тех Парк. 

Заради епидемичната обстановка могат да настъпят промени в програмата – както в датите и часовете на събитията, така и във формата (дигитален или на живо). Моля, следете страницата на фестивала за най-актуалната информация.

Софийски фестивал на науката

Category icon
Софийски фестивал на науката
Споделете това