©

Източник - сп. Nature

Date
15 май 2021, събота -
15:00 до 16:00
Location
зала „Научно кафене“ | за обща публика | вход с безплатни пропуски

България не само е шестата космическа страна в света, а и родина на десетки видове специализирана техника, проектирана и произведена у нас. Космическият хардуер обаче традиционно остава на заден план, а той действително е важен, защото например през 1989 г. именно български апарат доставя едни от най-качествените снимки на Марс и спътника му Фобос, с които човечеството разполага.

Антон Оруш и Никола Каравасилев поглеждат към българската космическа техника, апаратите, създадени у нас, къде и за какво са използвани в Космоса и кои са основните действащи лица зад българския космически хардуер. Антон Оруш от Sandacite.BG е колекционер и изследовател на българската техника и автор на „Голяма книга за българската техника“. Никола Каравасилев е астрофизик, учител по физика и астрономия, ръководител на олимпийския отбор по астрофизика и FameLab финалист.

Заради епидемичната обстановка могат да настъпят промени в програмата – както в датите и часовете на събитията, така и във формата (дигитален или на живо). Моля, следете страницата на фестивала за най-актуалната информация.

Софийски фестивал на науката

Category icon
Софийски фестивал на науката
Споделете това