©

Ben McLeod 

Date
16 май 2021, неделя -
13:30 до 14:30
Location
зала „Научно кафене“ | за обща публика | вход с безплатни пропуски

Рядко, когато похапваме, се сещаме за математика, освен когато небрежно изгорим или недопечем яденето и разберем, че Целзий и Фаренхайт не са едно и също нещо. Ралица Манчева – физик, FameLab финалист и основател на научно-любителския YouTube канал „Матеманекенката“ – ви кани на кулинарно-математически разговор. Ще се запознаете с науката зад хиперболичния параболоид, Гаусовата кривина и хомеоморфизма или както по-често ги срещаме – чипса, парчето пица и захаросаната поничка. Ще забъркате теоремата за сандвича, ще приготвите математически оптимална баница, като използвате топлинно уравнение, ще изберете каква баница да направите, за да съберете най-много от нея в кръгла тава, и ще решите вечния въпрос: как да не се сърди никой, когато му режем парче от баницата? Елате нахранени, но жадни за знания!

Заради епидемичната обстановка могат да настъпят промени в програмата – както в датите и часовете на събитията, така и във формата (дигитален или на живо). Моля, следете страницата на фестивала за най-актуалната информация.

Софийски фестивал на науката

Category icon
Софийски фестивал на науката
Споделете това