©

iko media

Date
16 май 2021, неделя -
20:00 до 21:30
Location
зала „Космос“ в партньорство с А1 | за обща публика | вход с безплатни пропуски

Наистина ли изминаха 15 години от началото на конкурса „Лаборатория за слава FameLab“ в България? Не е ли удивителен пътят, който извървяхме рамо до рамо? Млади и харизматични учени ни грабваха и отнасяха в техния (не)обременено хаотичен свят. Спомняте ли си, когато чухме Бог по радиото – фоновото лъчение от Големия взрив, което звучи като бял шум? А идеята функциите да се нуждаят от психоаналитик и как те непрестанно преминават през върхове и спадове? Противоречивите чувства, които сборът на трите измерения на багажа в градския транспорт пробуди. Женшен-подобното растение във фосил, което доказва, че преди милиони години климатът по нашите земи е бил като този на съвременен Китай. Уместните въпроси: защо трака влакът, колко конски сили има магарето, каква е сакралната връзка между арнаутската чушка и Бай Ганьо? Широко отворените очи на публиката, когато през далечната 2007 г. за пръв път чухме за персонализирана медицина на сцената на FameLab. Вълнението преди 14 години, когато положихме началото на международния финал на конкурса в Челтнъм, Обединено кралство.

Науката е усилия, устрем, въображение. Година след година финалистите ни изненадваха с неочаквани теми, с въпроси на границата на научната фантастика и ни спечелваха с непосилната лекота да разкажат сложни теории разбираемо. Днес ги събираме отново и си припомняме как пораснахме заедно. Оставяме се в ръцете на физици, химици, математици, софтуерни инженери, ветеринарен лекар и хранителен технолог, за да определим новото познато лице на науката. И да си кажем: „От сцената с наука. Честит празник, лабъри!“.

В партньорство с: МОН, Aurubis България, Челтнъмския фестивал, Форум Демокрит.

Заради епидемичната обстановка могат да настъпят промени в програмата – както в датите и часовете на събитията, така и във формата (дигитален или на живо). Моля, следете страницата на фестивала за най-актуалната информация.

Софийски фестивал на науката

Category icon
Софийски фестивал на науката
Споделете това