©

Terry Vlisidis 

Date
15 май 2021, събота -
18:30 до 19:30
Location
зала „Лаборатория“ в партньорство с Aurubis | за обща публика | вход с безплатни пропуски

През последното десетилетие усилено се работи върху разработването на молекулни машини – единични молекули, които извършват механична работа. Значението на молекулните машини за бъдещи приложения като молекулни роботи в медицината и технологиите намери съществено потвърждение с Нобеловата награда по химия през 2016 г. на пионерите в тази област – Бен Феринга, Жан-Пиер Соваж и Сър Фрейзър Стодарт.

Проф. Людмил Антонов ще ни разходи през историята на молекулните машини и устройства, ще очертае перспективите и ще покаже молекулния мотор, който се разработва у нас в проект, ръководен от него. Людмил Антонов е професор по физична органична и аналитична химия в Института по електроника – БАН, а от 2020 г. е водещ изследовател по националната научна програма „Върхови изследвания и хора за развитие на европейска наука“ (ВИХРЕН).

Заради епидемичната обстановка могат да настъпят промени в програмата – както в датите и часовете на събитията, така и във формата (дигитален или на живо). Моля, следете страницата на фестивала за най-актуалната информация.

Софийски фестивал на науката

Category icon
Софийски фестивал на науката
Споделете това