©

Per Moksnes 

Date
15 май 2021, събота -
11:00 до 12:00
Location
онлайн на живо в зала „Лаборатория“ и във facebook страницата на Ratio | за обща публика | вход с безплатни пропуски

Морските треви са уникални цъфтящи растения, обитаващи моретата, но произхождащи от растения на сушата. За разлика от водораслите, те имат способността да се захващат към дъното, където могат да образуват гъсти „ливади“, които играят важна роля в крайбрежните екосистеми. 

Морските треви осигуряват местообитание за много дребни животни и водорасли и са убежище и храна за младите риби. Така те поддържат висока продуктивност и биоразнообразие на местата, където растат. Освен това поемат част от силата на вълните, което спомага за стабилизиране на дъното и намалява ерозията на седиментния слой. Това поддържа водата чиста и помага на ливадата да съхранява големи количества органичен материал, богат на въглерод и хранителни вещества.

Морските треви предоставят на хората няколко важни екосистемни услуги, включително смекчаване на ефектите от изменението на климата и токсичните цъфтежи на водорасли. За съжаление те са много чувствителни, тъй като често растат в райони на активна човешка дейност и са зависими от условията и наличието на чиста вода, за да оцелеят. През изминалия век тяхното разпространение намалява с тревожна скорост по целия свят и това се отразява силно негативно върху крайбрежните екосистеми.

Пер Мокснес ще използва екосистемите от морски треви в Швеция, за да илюстрира колко ценни са те, защо са застрашени и какво може да се направи, за да ги защитим, както и ще представи нови методи за възстановяването им. Пер Мокснес е професор по морска екология и управление на крайбрежните екосистеми в Университета в Гьотеборг, Швеция. Неговите изследвания са насочени към екологията и опазването на крайбрежната среда и по-специално екосистемите от морска трева. 

На английски език без превод.

Събитието ще се излъчи онлайн на живо пред публиката в София Тех Парк и във facebook страницата на Ratio

По повод Конференцията на ООН за изменение на климата 2021 г.

В партньорство с Ratio.

Заради епидемичната обстановка могат да настъпят промени в програмата – както в датите и часовете на събитията, така и във формата (дигитален или на живо). Моля, следете страницата на фестивала за най-актуалната информация.

Софийски фестивал на науката

Category icon
Софийски фестивал на науката
Споделете това