Любов Костова

За много хора от днешното дигитално поколение вероятно ще е изненада, че изпращането на кратки съобщения с минимален брой знаци съществува много преди социалната мрежа Туитър или дори SMS-ите. 160 знака за SMS – или максималните до неотдавна 140 знака в Туитър, са били истински лукс преди 80 години. Хората тогава са изпращали телеграми със средна дължина 10-12 думи т.е. едва около 100 знака. Точно с една такава телеграма през 1939 г. в София идва новината, че Британски съвет отваря първия си офис в България. 

Днес телеграмите са екзотика, а в джоба на всеки от нас има комуникационно устройство с несравнимо по-голяма мощ и възможности. Светът се промени толкова много и толкова бързо през последните 80 години! Ето защо, за своята глобална 80-годишнина през 2014-та, Британски съвет подари на света проучването "80 момента, променили света". Сред първите 10 от тях бяха Интернет, откриването на метод за масово производство на пеницилин, домашният компютър, терористичните атаки от 11 септември, движенията за равнопоставеност на жените и др.

Сега искаме да подарим такова проучване и на България по повод 80-годишнината от създаването на първия офис на Британски съвет в страната, която отбелязваме през 2019-та. С проекта "80 момента, променили България" искаме да припомним световни и местни събития, хора, тенденции и постижения, които са имали голямо влияние върху историята и съвременния облик на страната.

Обърнахме се към Консултативен съвет от 20 професионалисти от различни области, на които сме изключително благодарни за помощта им в съставянето на списък от общо 160 номинации в трите категории:

Сега е ваш ред! Разгледайте номинациите, научете повече за историите зад тях и попълнете нашата онлайн анкета. Споделете кои от тези 160 събития, личности, процеси и тенденции смятате за най-определящи за съвременния облик на България.

Бъдете с нас в това пътешествие в миналото, което всъщност гледа към бъдещето!

Любов Костова
Директор на Британски съвет в България

Вижте още

Споделете това