от Британски съвет

16 октомври 2020 - 11:30

Споделете това

Четете заедно

Да прочетете някоя приказка на английски заедно с детето си може да е прекрасно съвместно преживяване. Освен че това позволява на малките ученици да изследват новия език по разнообразни начини, важна е и възможността да прекарате заедно известно време по пълноценен начин и може би да събудите у тях любов към четенето, която да продължи цял живот. Приказките помагат да създадете положително отношение към ученето на английски и същевременно улесняват запознанството с нова и различна култура. 

Четенето е безценно умение, което се сформира от ранна възраст и на което можете да се наслаждавате заедно с детето си. Когато детето чете или слуша как му четат, това стимулира неговото въображение и му позволява да развие крайно необходими умения за слушане, докато възприема със слуха си нова английска лексика и граматика. Дори и най-малките деца развиват основни „книжни умения“ – например как да пазят книгите, кога да обръщат страниците, а също и разбирането, че текстът се чете отляво надясно и отгоре надолу.

Как да четете

Избирайте книжки с прост текст и на теми, от които детето се интересува. Илюстрациите в книгите с картинки добавят ясен контекст и конкретна обстановка и помагат на детето да разбере смисъла, освен че са интересни и предразполагащи.

Най-напред правете „представяне“ на всяка книга, като разглеждате заедно илюстрациите на корицата. Какви цветове виждате? Какви животни? Колко животни виждате? Как мислите, за какво се разказва? Има ли думи, които вече знаете? За да подготвите детето за историята, прелиствайте заедно страниците и разглеждайте цветовете и нарисуваните предмети и персонажи, като използвате думи и повтарящи се изрази, които са му познати. Направете заедно повторен предварителен преглед, за да преминете постепенно към четенето.

Децата обичат да слушат истории, които познават, така че повторното четене не само ви гарантира доволни слушатели, но е и прекрасен начин да преговаряте думи и строеж на изречения във вече позната и приятна рамка.Чрез повторенията децата постепенно ще придобият достатъчно увереност, за да изричат заедно с вас познати пасажи от приказката. 

Важно е да осигурите удобна и приятна обстановка, в която да споделите историята. Изберете книга, която да допада и на двама ви – така първите впечатления от четенето ще бъдат приятни, когато детето види, че участвате с удоволствие и ентусиазъм. Не забравяйте, че общите занимания с четене могат да носят успокоение или вълнение в зависимост от историята, която сте избрали.

Използвайте кукли и нагледни материали, за да допълните впечатленията от любимата приказка на детето. Така тя ще оживее пред погледа му и ще го насърчи за самостоятелна свободна игра.

Препоръчвани книги

  • „Радостно бебе, тъжно бебе“ от Лесли Патричели (Baby Happy, Baby Sad – Leslie Patricelli)

Тази книжка, която представя гама от прости емоции, от щастие до тъга, включва много повторения в контекст от ежедневието, който е познат на децата. Книжката е от здрав картон, така че и най-малките деца спокойно могат да я изследват самостоятелно с ръчички.

  • „Кафяво мече, кафяво мече, какво виждаш“ от Ерик Карл (Brown Bear Brown Bear what do you see)

Едно от многото красиво илюстрирани издания на Ерик Карл, тази книга съдържа многократни повторения на фразата: „Какво виждаш?“, представяйки едновременно с това различни животни, всяко с характерен цвят. Повторенията и ритъмът на тази история са много привлекателни за децата, които лесно започват да пригласят при четенето. 

  • „От главата до пръстите на краката“ от Ерик Карл (From Head to Toe – Eric Carle)

Тази книга разглежда основни части на тялото и движения и изисква децата да реагират с физически действия на въпроса на различни животни „Можеш ли така?“, което означава пляскане, тропане, въртене и навеждане. Общите занимания с тази популярна книжка са много приятни, но тя едва ли е най-подходящата приказка за лека нощ! 

  • „Прегладнялата гъсеница“ от Ерик Карл (The very hungry caterpillar – Eric Carle)

Тази популярна книжка е идеално средство да запознаете децата с дните на седмицата и названията на различни храни покрай разказа за жизнения цикъл на пеперудата.

  • „Отиваме на лов за мечки“ от Майкъл Роузън (We’re going on a bear hunt – Michael Rosen)

Тази простичка, но забавна история за една семейна експедиция включва много повторения, които позволяват на децата да пригласят при четенето на познатите им думи. На малките ще им хареса да онагледяват с действия случките, докато четете или когато посещавате места, подобни на описаните в книгата – например ‘swishy swashy grass’ („люш-люш тревичка“) или ‘squelchy squerchy mud’ („пльок-пльок кал“).

  • „Динозавърски рев“ от Хенриета Стикланд (Dinosaur Roar – Henrietta Stickland)

Любима книжка за феновете на динозаврите, която сравнява животни с различни форми, размери и темперамент и дава ясни нагледни илюстрации за противоположни характеристики.

  • „Място на метлата“ от Джулия Доналдсън (Room on the Broom - Julia Donaldson)

Тази книжка разказва историята на една симпатична вещица и нейните приятели животни. Приказка със завладяващи илюстрации и донякъде поетичен език, която може да допадне на деца от различни възрасти.

  • „Къртицата, която копае дупка“ от Джулия Доналдсън (One Mole digging a hole – Julia Donaldson)

Ярките, привличащи погледа илюстрации в тази римувана приказка позволяват на децата да упражняват и припомнят уменията си за броене от 1 до 10 и в същото време да научат имената на различни животни и думи за действия. 

  • „Забавни кости“ от Джанет и Алън Олбърг (Funny Bones – Janet & Allan Ahlberg)

Герои на тази книжка с шеговити разказчета са два скелета и тяхното куче. Тя съдържа много думи и изрази, свързани с къщите, градовете и основните части на тялото. Ясните весели илюстрации представят историята нагледно и улесняват разбирането.

  • „Скъпи зоопарк“ от Род Кембъл (Dear Zoo – Rod Campbell)

Като книжка с обемни илюстрации, „Скъпи зоопарк“ има интерактивен елемент и е много интересна за малки деца. Тя съдържа предимно имена на различни животни и прости прилагателни. Предлага възможност за чудесно забавление — нека децата се опитват да познаят кое е следващото животно в историята. 

Интерактивни приказки и технологични средства

Много от книгите, които препоръчваме по-горе, могат да се гледат и във вид на кратки анимационни филми или да се намерят в YouTube, където често се четат от самите автори. Когато детето има възможност да гледа филмовата версия на любимата си книжка, това обогатява впечатленията от четенето и му помага да развие умения за слушане в друг контекст. 

Софтуерните приложения предлагат увлекателен, многопосочен интерактивен подход за учещи от всички възрасти и могат лесно да се използват като допълнителни средства за езиково обучение. Приложенията за четене, инсталирани на смартфон или таблет, са практичен избор за споделяне на книги и интерактивни истории, докато сте в движение. Едно от приложенията за четене, подходящи за съвсем малки деца, е ‘Timmy's Starting to Read’ на Британски съвет, което включва специална игра с четене, упражнения за речниковия запас и видеоклипове.

Когато децата започнат да разпознават английските думи по-уверено, безплатният сайт ‘Teach Your Monster to Read’, който е отличен и с награди, предлага жив и увлекателен фон, на който малките ученици да се упражняват в четене по фонетичен метод, включително и на прости изречения.