от Британски съвет

21 май 2019 - 17:18

Споделете това

Като родители много от нас са загрижени за нивото на познания по английски на детето си. Сигурно и вие често се питате дали това, което детето ви учи в училище или в курса, който посещава, е достатъчно. Има обаче нещо, което често забравяме – и то е колко много можем да постигнем ние самите като родители у дома. Съществуват множество ресурси и дейности, които можем да използваме, за да направим семейните занимания по английски забавни.

Моменти от всекидневието

Да вземем например някои прости дейности от ежедневието. Те съставят голяма част от живота на детето и са повод за повтаряне на определени фрази, с които го подканваме да направят нещо. Например всички знаем, че да накараме малкото дете да си измие ръцете преди обяд или вечеря понякога е досадна работа. Защо тогава да не го направим под формата на песничка или стих? Така ще затвърдим навика, а детето ще научи някои важни изрази на английски и ще свърши работата без сълзи. Ето един пример:

Now it's time to wash our hands, wash our hands!
Now it's time to wash our hands and come to lunch!
(Време е да измием ръцете, да измием ръцете!
Време е да измием ръцете и да седнем на обяд!)

Подобен текст можете д измислите и за разтребването, миенето на зъбите и дори за яденето на зеленчуци!

Стихчета 

Освен да запомнят устойчивите изрази и полезните фрази, бихме искали децата ни да говорят разбираем английски, а за тази цел няма нищо по-добро честото практикуване. Децата, за които английският е майчин език, израстват, слушайки стихове и песни, които им помагат да свикнат с отделните звукове, с интонацията, ударенията на думите и фразите. Всички това са важни елементи, необходими за доброто произношение. Стихчетата и скоропоговорките трябва да са забавни и "заразителни", а още по-добре е да включват и някаква физическа активност, за да могат децата по-лесно да запомнят думите. 

Едно популярно стихче, което може би вече знаете, е "Pat-a-cake", което се изпълнява с пляскане с ръце. Ето текста:

Pat-a –cake, Pat-a-cake
Baker's man
Bake me a cake as fast as you can
Pat it, and prick it  and mark it with 'B'
Put it in the oven for Baby and me.
(Направи торта, направи торта, пекарю,
Изпечи ми торта колкото можеш по-бързо,
Потупай я, набоцкай я и нарисувай „Б“,
Сложи я във фурната за Бебчо и за мен.)

Докато припявате заедно с детето, пляскайте с ръце в ритъма на стиховете – най-напред поотделно, после заедно, ръка срещу ръка. Детето ви със сигурност ще хареса това изпълнение, когато схване правилото. 

Чрез това стихче децата ще се научат да различават звуците /b/ и /p/, които понякога затрудняват дори възрастните, които учат английски. А думите 'bake' и 'cake', които децата усвояват интуитивно заедно с текста, служат като шаблон, който им помага да произнасят по-добре други подобни думи, например "make", "take".

Вижте повече за нашите курсове по английски и как преподаваме на деца. 

Скоропоговорките – приятно предизвикателство 

Децата обичат скоропоговорките и упорито ще се опитват да „победят“ мама, татко, братята и сестрите си, произнасяйки най-гладко трудните фрази. Какъв по-добър начин да учат неусетно английски! Превърнете тази надпревара в седмично състезание на вечеря – то ще създаде весело настроение и едновременно с това ще повиши увереността на детето. Освен това, ще го стимулира да се упражнява да слуша, за да улови грешките на другите! Ако вие самите не се чувствате уверени, можете да изтеглите аудиофайлове, които да използвате за пример.

Ето една популярна скоропоговорка за упражняване на звуковете "sh"  и "s": "She sells sea shells" (Тя продава морски раковини). Като допълнение към тази дейност предложете на детето да нарисува картина, която да илюстрира скоропоговорката.

Други такива примери ще намерите на нашия уебсайт LearnEnglishKids. 

Флашкарти

Отпечатването и изрязването на флашкарти може да ви се струва излишно, но всъщност те са много практични и могат да се използват по толкова различни начини, че си струва да отделите време за това. Снабдете се с няколко комплекта, които да дадете на детето, докато приготвяте вечеря или в някой дъждовен ден. Така ще му помогнете да се подготви за следващия изпит по английски и ще си осигурите смислени общи занимания.

Вижте повече за сертификатите на Кеймбридж за деца. 

Първото ни предложение е за традиционната игра със съответстващи двойки карти, която служи за упражняване на паметта – целта е да си спомните коя е съответстващата карта, като се редувате. Важно е, когато децата избират карти, да могат да кажат какво виждат. За повишена трудност използвайте комбинации от изображение и дума, така че детето да се упражнява в разпознаване на думи, което ще помогне и за усвояването на правописа. Ако имате по-големи деца, поканете ги да се включат – това е чудесен начин за всеки да си припомни и затвърди наученото по английски.

Друг, не толкова традиционен начин е да залепите на масата двойки карти от различни тематични групи – например 4 карти с животни, 4 карти за времето, 4 карти за дрехи и т.н. Вземете зарче и два жетона и ще получите игра, подобна на "Не се сърди, човече". Когато детето се ориентира в нея, можете да добавите и карти със значение "пропускане на ред", "връщане с два хода назад" и т.н. Освен че ще упражнява речниковия си запас, детето ще свикне да използва и типични фрази за такива настолни игри като "It's my turn" (Мой ред е), "You're next" (Ти си на ред), "Can I have the dice please" (Може ли да ми подадеш зарчето, моля?). Страхотно предимство е, че могат да играят тази игра сами и накрая да върнат картите в съответните комплекти.

В нашия уебсайт LearnEnglishKids ще намерите голямо изобилие от флашкарти. 

Време за приказки

Животът на децата би бил съвсем различен без приказките, които са освен всичко друго и чудесен ресурс за учене на английски. В тях се съдържат много фрази, които често използваме дори и без да се замислим. 

Пример за това е традиционната приказка "What's the time, Mr Wolf?"("Колко е часът, г-н Вълк?"). Дори само първите думи са добър пример за полезен израз, но и по-нататък в приказката ще срещнете фрази като "It's dinner time", "It's time for lunch", "It's time to lay the table", "It's 5 o'clock" ("Време е за вечеря", "Време е за обяд", "Време е да слагаме масата", "Пет часът е") и др. Това са все чудесни примери, които можете да включите в ежедневието на детето, за да му помогнете да си служи с английски изрази непринудено. 

Кутия с английски съкровища

Може би си струва да събирате всички тези книжки с приказки, флашкарти и игри и да ги държите в специална "Кутия с английски съкровища". Когато детето се почувства уверено, ще му се прииска да играе и само, и ако държите материалите на специално място, това ще го стимулира да играе спонтанно, като използва знанията си по английски, получени от вас или в клас. Ще се изненадате колко много неща е научило от тези занимания.

Няма съмнение, че ако отделяте по малко време да практикувате на английски някои ежедневни занимания и игри у дома, това ще подобри чувствително уменията и увереността на детето в неговите знания

 

Вижте още