от Британски съвет

22 април 2019 - 16:00

Споделете това

Видеото и телевизията са чудесни ресурси за учене на език. Важното е да се използват разумно.

Как телевизията ще помогне на детето ми да научи английски?

Да гледаш телевизия на различни езици сега е по-лесно от всякога. Едно натискане на копчето и детето ви може да гледа любимото си анимационно филмче на английски, а ползите от това са безброй. За да научим един език, трябва да го слушаме много. Когато гледат телевизия на английски, децата чуват автентична реч, свързана със зрителни образи и фабула. Образите им помагат да разберат какво се случва на екрана, фабулата поддържа интереса им и през цялото това време слушат английски! 

Покажете интерес към това, което гледа  детето 

Опитът показва, че ученето е най-резултатно, когато показвате искрен интерес към това, което детето гледа или слуша – например обсъждате с него персонажите или се смеете заедно на нещо, което току-що е станало. Пригласяйте на героите, когато викат: ‘Stop!’ ‘Don’t do that!’ ‘Over here!’ („Стой!“, „Недей!“, „Насам!“) Забавлявайте се с комичните звуци, които чувате: ‘Boing’ ‘Pow!’ ‘Boom!’ Покажете, че се интересувате сериозно и задавайте на детето въпроси за действащите персонажи или фабулата, например: „Как мислиш, защо той постъпи така? Къде отиде тя след това? Според теб какво ще стане в следващия епизод?“ Тези прояви на интерес към героите и сюжета помагат на децата да се замислят върху това, което гледат, да систематизират мислите си и да развият способността си за разбиране. По този начин можете да прецените и доколко предаването ангажира тяхното внимание. Разговорът трябва да е лек и шеговит – да не звучи така, сякаш ги разпитвате или проверявате знанията им. Спокойно можете да водите диалога на родния ви език, ако не говорите английски или детето ви още не е развило достатъчно умение да се изразява на чуждия език. 

Вижте как децатa на възраст 4-6 години учат английски с помощта на анимациония герой Timmy в курсовете на Британски съвет. 

Ами ако детето не разбира нищо?

Детето ви вероятно разбира много повече, отколкото си мисли. Най-малките деца може дори да не разбират, че гледат филм или предаване на чужд език, и да го следят с удоволствие, както ако беше на собствения им език. Ако детето ви каже, че не разбира нищо, кажете му да не се безпокои и да се опита да разбере каквото може, като наблюдава действията на персонажите. Ако са слушали английска реч в училище или от приятел или роднина, попитайте ги дали чуват думи, които са им вече познати – и вижте как ще светнат лицата им, когато разберат, че всъщност знаят някои думи! 

Станете от дивана и се раздвижете!

Една от причините, поради които е нежелателно децата да прекарват дълго време пред телевизора, е, че се нуждаят от много физическа активност. Тъй като гледането на телевизия е пасивно занимание, британската Националната здравна служба предупреждава, че гледането на телевизия за продължителни периоди от време не влияе добре върху развитието на детето.Затова, ако героите на екрана танцуват, вие с детето също станете и танцувайте. Раздвижвайте се в ритъм с музиката в началото и края на телевизионната програма и винаги се включвайте  в действията, с които са съпроводени песните. В ранна детска възраст физическото и езиковото развитие са взаимосвързани, така че активността и движението също ще помогнат на детето да запомни новите думи и изрази. 

Гледайте пак, и пак, и пак...

Малките деца обичат да гледат по много пъти един и същи епизод от любимата си поредица. Колкото повече гледат, толкова повече разбират и толкова по-лесно им е да участват в ставащото на екрана. Това повторение е крайно ценно за усвояването на езика, така че се възползвайте максимално от естествения импулс на детето да се връща към същата програма, дори да ви се струва, че гледа милион пъти едно и също.

Подпомагайте ученето с активни занимания

Освен да задавате въпроси за героите и фабулата, което е много полезен начин да активизирате процеса на учене, можете да направите и друго. Вземете хартия и моливи и помолете детето да нарисува своите любими персонажи или сцени от филм. Ако детето предпочита да твори с пластилин, това също е забавен начин да пресъздаде темите от любимата си анимация. Може дори да прояви желание да направи скулптура на любимия си герой! Като използвате така създадените произведения, можете да поговорите за физическите характеристики на героя (очи, коса, висок/нисък, слаб/пълен, дълъг, голям и т.н.) и за цветовете на рисунките или моделите. Ето и още някои идеи как да творите с децата у дома. Ако не говорите английски, може вие да научите от детето някои английски думи, за да опишете изработените или нарисувани от него неща! Можете също заедно да направите костюми и да предложите на детето да се маскира като любимия си персонаж и да изиграе някоя любима сцена. Това става още по-забавно с участието на приятели или братя и сестри. Ако децата са гледали филма един милион пъти, толкова по-лесно ще им бъде да добавят нещо от себе си в диалога или изпълнението. 

Наблюдавайте детето в процеса на творческата игра

Понякога сами не осъзнавате колко много е научило детето, а задаването на въпроси не винаги е най-добрият начин да получите тази информация. Малките деца често отказват да говорят, когато почувстват натиск или не са сигурни защо ги питате нещо. Например един привидно прост въпрос като „Какъв цвят е колата?“ може да обърка детето, ако то си каже: „Защо мама ме пита за това? Не вижда ли, че колата е червена?“ Когато е смутено, детето може да предпочете да замълчи. Затова друг начин да се ориентирате колко е научило детето ви е да го наблюдавате спокойно, докато играе само, с приятели или с братята и сестрите си. Така можете да добиете представа какво е разбрало и усвоило от любимите си програми на английски. Обръщайте внимание дали по време на игра детето прави следните неща:

  • използва английски думи, когато описва някоя играчка;
  • използва английски изрази в имитационни игри;
  • приема ролята на персонаж от телевизионна поредица, която гледа на английски, и използва някои от неговите изрази;
  • пее песни на английски от някоя любима програма, докато играе.

Всичко това са примери, които показват, че детето е научило нещо. Затова се настройте на тази вълна и внимавайте. 

Още няколко думи за телевизията

Съвременните технологии ни предлагат безброй възможности, каквито по-рано не е имало. Технологията обаче е просто инструмент и като всеки инструмент работи най-добре в умели ръце. Когато родителят напътства детето и споделя ентусиазма му, телевизията е чудесно средство за учене на английски, но не бива никога да става заместител на пълноценното взаимодействие с детето.

Вижте още