от Британски съвет

08 октомври 2019 - 14:13

Споделете това

"Антония, 54-годишна домакиня, се научила да говори мандарин само за 4 седмици по този прост метод!"

Сигурно сте попадали на реклами в интернет с текст, подобен на този по-горе. Е, браво на Антония. Тя е постигнала нещо, което дори най-опитният полиглот би сметнал за невъзможно. Истината е, че в интернет е пълно с компании, които дават съмнителни обещания за бързo решаване на проблемите. Ясно е, че ученето на чужд език изисква и време, и усилия. Ясно е също, поне за преподавателя, че ученето съвсем не е линеен процес. Всеки учител по чужд език ще ви каже, че ученето често напомня на шофьорски курс – редуват се моменти, в които машината бързо набира скорост, с моменти, когато двигателят работи едва-едва.

В тази статия ще разгледаме няколко начина, чрез които можете да "ускорите" вашето обучение по английски.

1. Организирайте се

Преди да разгледаме самите методи, по които да ускорите изучаването на английски език, трябва да си отговорите на въпроса: "Кога?". Истинското учене изисква редовни занимания и обикновено много повторения. Ако целта ви е да научите английски бързо, е необходимо да имате такива занятия няколко пъти седмично. Можете ли да отделяте по един час вечер през повечето дни от седмицата? Или ако това е невъзможно, да намерите време сутрин през почивните дни? Или пък да вмъкнете по някакъв начин заниманията по английски в обичайното си дневно разписание, например по време на обедната почивка или пътуването за работа или обратно? Това е първата стъпка – да решите кога можете да учите. Мислете реалистично и се придържайте към плана.

2. Гответе се за изпит

Желанието на някои ученици и курсисти е просто да учат английски, без да са притиснати от необходимостта да се подготвят за голям изпит. Това е приемлив подход, но все пак не бива да забравяме за мотивиращата сила на предстоящия изпит. Независимо на каква възраст е учещият, изпитите обикновено събуждат у него страх. Не ни се иска да се изложим, да похарчим напразно парите си или приятелите ни да разберат, че сме претърпели неуспех. Това определено повишава нивото на адреналина – не само в деня на изпита, но и през седмиците и месеците преди него. Случва се курсисти, които не са се проявили с нищо особено, да станат "отличници" в последните месеци преди изпита и да напредват с огромни скокове. Затова, независимо дали имате интерес да вземете сертификат или не, помнете, че изпитът може да бъде катализаторът, от който се нуждае вашият английски.

Прочетете повече информация за възможностите да се явите на изпит по английски в Британски съвет.

3. Намерете си работа като доброволец на място, където се използва английски

Отделете малко време за проучване – ще откриете, че има много начини да работите като доброволец с английски. Ако имате достатъчно време (или пари), можете да помислите за някоя програма за работа в чужбина като WWOOFing. В противен случай, потърсете възможности на мястото, където живеете. Може би ще се намерят забавачници за деца или групи от възрастни, които на драго сърце ще приемат някой доброволец да води седмичен курс по английски. Не е необходимо да говорите английски като роден език – достатъчно е да предложите знанията, които вече имате. Всеки опитен преподавател ще ви каже, че най-добрият начин да научите нещо е да го преподавате. Така че работата ви като учител доброволец може наистина да бъде от полза и за вас, и за учениците ви.

4. Недейте просто да гледате телевизионни сериали – възползвайте се от езиковите знания, които ви дават те

Всички знаем, че гледането на сериали може да бъде едновременно забавно и полезно учебно средство. Има изобилие от такива филмови поредици, което означава, че ако целта ви е да учите бързо, ще трябва се фокусирате. Вместо да гледате каквото ви падне и да научавате по някой нов израз оттук и оттам, защо да не изберете определен сериал, който да бъде вашият домашен курс по английски? Опитайте се да изберете някой, който да има връзка с живота ви. Юристите например могат да се спрат на "The Good Wife" – така всяка седмица ще добавят към наученото и нови елементи от правния жаргон на английски. Този полезен списък с телевизионни сериали вероятно ще улесни вашия избор. След като си набележите някоя поредица, бъдете активен зрител. Това означава да включите субтитрите на английски и от време на време да спирате, за да си записвате полезни или интересни изрази. Не забравяйте да препрочитате редовно тези бележки, за да сте сигурни, че ще запомните написаното.

5. Използвайте електронен четец

Спорът кое е за предпочитане – хартиената или електронната книга – се обезсмисля, когато става въпрос за четене на книги като средство за учене на език: електронният четец печели и толкова. Случвало се е курсисти от по-горните нива да ни изненадат със забележителни изрази, които са научили от различни книги – като се започне от поредицата "Hunger Games" и се стигне до откровената автобиография на Андре Агаси, "Open". Предимството на електронния четец се крие в неговото удобство. Функцията за справка с речника дава възможност да видите дефиницията на новите думи просто като чукнете върху тях. Ако конкретното устройство позволява, можете да изтеглите и аудиоверсия, за да чуете как се произнасят някои думи и изрази. Много четци имат приложението "Vocabulary Builder", с което да съставите речник от нови думи и изрази към всяка книга, която четете. Преглеждайте редовно този списък, за да проверите какво сте запомнили. Опитайте поне с една книга и ще видите какъв напредък можете да постигнете с помощта на електронен четец само за няколко седмици.

6. Използвайте пълния потенциал на интернет

Да се насочите към интернет е първата очевидна стъпка, когато искате да научите английски по-бързо. Дали обаче се възползвате максимално от възможностите онлайн? Чудесен начин да ускорите ученето е като използвате езикови приложения. Британски съвет предлага много безплатни мобилни приложения, които позволяват да постигнете бърз напредък, а също и да го проследите. Друга възможност е да използвате групи във Фейсбук или "MeetUp", за да се свържете с други хора от вашата област, които се организират в клубове за кино, литература и езиков обмен, за да учат и практикуват английски. Да не забравяме и способността на интернет да предизвиква пристрастяване. Бързото усвояване на английски често е просто въпрос на концентрация. Затова изберете област, в която искате да станете специалисти, проучете я по англоезични източници и се упражнявайте да давате обяснения върху нея. Можете да изберете някоя любопитна тема от Канада, уелска попзвезда или австралийска филмова класика, например. Помислете само колко бихте се впечатлили, ако срещнете чужденец, който може да ви разкаже на български за някой слабо известен епизод от българската история или за българската оперна школа!

Концентрирайте се, определете си време за учене, поставете си цели и преговаряйте редовно. И независимо дали гледате някой вълнуващ сериал, или четете увлекателна електронна книга, не забравяйте да се наслаждавате на заниманията си по английски.

В това начинание можете да разчитате и на експертите в Британски съвет – ускорените ни курсове по английски в Учебен център София са чудесна възможност за бързо и качествено обучение. 

Не очаквайте да ви споходи чудото на Антония – тези съвети не ви гарантират, че само за месец ще овладеете английския като роден език. Те обаче със сигурност за кратко време ще ви донесат напредък, който ще впечатли шефа, приятелите ви и дори вас самите!

Прочетете още