от Британски съвет

18 август 2022 - 10:00

Споделете това

Да бъдеш добър преподавател по какъвто и да е предмет изисква определени умения. Но какви качества трябва да търсите у учителя по английски? Ако съдим от разговорите с курсистите ни, ето какво е най-същественото:

1. Да познава добре материала си

Да говориш английски не е същото като да го преподаваш. Очевидно е, че учителят по английски трябва да има солидни познания по граматика и лексика и да може да отговаря на въпросите на учениците, но той трябва да познава добре и различните методики и подходи към преподаването. Не всички ученици учат по един и същи начин ‒ добрият учител трябва да адаптира уроците си така, че да съответстват на нуждите на учениците. Преподавателят би трябвало да има някаква минимална квалификация по езиково обучение (например сертификат CELTA или TEFL) и да е в състояние да обясни в общи линии какъв подход предпочита да използва.

Всички преподаватели в Британски съвет притежават професионални квалификации, които отговарят на най-високите международни стандарти и имат голям опит в преподаването на курсисти на съответната възраст. Наскоро всички наши преподаватели преминаха обучения специално за провеждане на курсове по английски език онлайн, за да задълбочат знанията си за използване на различните инструменти и преподавателски умения, необходими за провеждане на онлайн учебни занятия.

2. Да мисли за вашите нужди 

Когато някой учи чужд език, той обикновено има конкретни причини за това. Дали учите, за да подобрите разговорния си английски? Или граматиката е слабото ви място? Искате ли да се явите на международно признат изпит, за да получите сертификат? Ако отговорът на този въпрос е: „Всъщност не знам“, тогава един добър преподавател ще може да ви даде насока и да прецени какво ви е необходимо. Ако вече знаете от какво имате нужда, тогава можете да потърсите експерт в тази област ‒ например, ако се опитвате да вземете изпит, потърсете учител, който има опит в подготовката на ученици за него или, още по-добре, преподавател, който има опит и като изпитващ за съответния тест. Ако не сте сигурни на какво ниво са уменията ви, можете да направите безплатен тест за ниво тук. Ако тестът включва устна част (разговор с преподавател), ние ще се свържем с вас по телефона в избрания от вас ден и час за провеждане на разговора и наш учител ще ви препоръча подходящия за вас курс.

3. Да проявява емпатия 

Ученето на език може да бъде много приятно преживяване, но за голяма част от обучаващите се може да бъде и притеснително. Множество курсове по английски поставят акцент върху говоренето, а за хора, които се стесняват да се изказват дори на родния си език, това може да бъде трудно изпитание. Курсистите, които са подновили обучението си по езика след продължително прекъсване, може също да се стреснат, попадайки в група с ученици, които сякаш знаят всичко. Добрият учител трябва да се отнася деликатно към чувствата на хората в класната стая и да владее стратегии, които помагат на учениците да покажат най-доброто от себе си. Ако преподавателят също е или е бил в положението на човек, изучаващ чужд език, това често е плюс ‒ той ще помни какво е да ти зададат въпрос, на който не си сигурен как да отговориш. Много хора държат да имат учител с майчин език английски, но учителите, за които английският не е роден език, често успяват по-добре да разберат затрудненията на учениците. 

Нашите преподаватели са с различен произход и ние се гордеем с това многообразие. Вижте повече по темата в блог статията на ръководителя на Учебния ни център ‒ Оливър Стийл

4. Да мисли творчески

Да отидеш на курс по английски след дълъг работен или учебен ден, не трябва да прилича на наказание. Ако човек иска наистина да научи език, той трябва да се труди упорито, както в класната стая, така и извън нея (няма измъкване от това!); но и учителят трябва да използва разнообразни дейности и да избягва рутината, така че всеки час да се отличава по нещо от другите. Дори малките прояви на творчество помагат за разнообразяването на учебните занятия, така че да може курсистите да бъдат истински заинтригувани и мотивирани.  Никой не иска да се взира в учебника и да прави упражнения с празни полета за попълване часове наред.

5. Да умее да слуша

Колкото да са интересни разказите на учителя за това какви места е посетил в Азия или как е прекарал Коледа със семейството си (това наистина е добра възможност да послушате автентична реч), той не бива да е постоянно в центъра на вниманието. Важно е да насърчава учениците да упражняват не само уменията си за възприемане (четене и слушане), но и продуктивните си умения (говорене и писане). Може би на курсистите ще им е интересно да научат нещо и за живота на останалите в курса. 

6. Да има търпение

Случва се понякога в клас трима различни ученици да зададат един и същи въпрос един след друг. Това може да подразни учителя, но работата му изисква от него да отговори и на трите въпроса. Добрият преподавател ще прояви търпение и ще отговори на въпросите, а ако нещо не е ясно, ще намери друг начин да го обясни. Той трябва да е възприемчив към реакциите на учениците и да се съобразява с тях.

7. Да поощрява ученето извън клас

Ученето на език не трябва да спира с края на часа. В наши дни има изобилие от ресурси и възможности за практикуване на английски извън класната стая. Когато учителят по английски препоръчва алтернативни източници, които учениците да използват и ги насърчава да проявяват любопитство към езика, той им помага да напредват по-бързо. 

Можете да използвате голямо разнообразие от безплатни онлайн ресурси, разработени от Британски съвет в помощ на обучението по английски на деца и възрастни.

Докато не влезете в класната стая, трудно можете да разберете дали учителят наистина ви подхожда. Както е с всички отношения между хора, идеалният учител по английски е различен за всеки, но ако търсите преподавател с подобни качества, със сигурност ученето ще бъде положително преживяване.

Следващите курсове за възрастни започват от 15 септември. 

Запазете безплатна консултация и ние ще ви помогнем да изберете най-подходящия за вас курс.

Вижте още