©

Jarmoluk

Date
12 май 2019, неделя -
18:00 до 19:00
Location
зала А1 Арена | за обща публика | вход с безплатни пропуски

Болестите няма да спрат. За щастие, науката и учените също. Точно както през 1980-те години, когато иглата и спринцовката са единствената възможност за инжектиране на инсулин, през 1990-те години, когато заразяването с ХИВ означава смъртна присъда, а през 2000-те години, когато убиването на ракови клетки поврежда и здравите клетки. Науката и учените не са спрели тогава. Няма да спрат и сега.

Какво следва в медицината? Какво би означавало забавяне на началото на болестта на Алцхаймер? А антитела да забавят резистентността към антибиотиците и да се борят с бактериалните инфекции? Какви биха били клетъчните терапии, способни да помогнат и да не се налага агресивна химиотерапия за цял живот? Какъв е потенциалът на генните терапии за намаляване на бремето на доживотното интензивно лечение?

Биолозите Александрина Ал-Джасем, д-р Петър Ефтимов, Александър Атемин и лекарят д-р Алексей Митев, финалисти в конкурса за комуникация на науката FameLab, разказват за очаквания значим медицински напредък в четири терапевтични области и ни напомнят, че зад големите научни открития стоят страстта, отдадеността и ангажираността на учени, изследователски екипи и организации.

В партньорство с Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

Софийски фестивал на науката

Category icon
Софийски фестивал на науката
Споделете това