д-р Валери Масон-Делмот
Date
27 септември 2020, неделя -
16:30 до 17:20
Location
онлайн на живо в зала ДНК | за обща публика | вход с безплатни пропуски

Какви са причините, характеристиките и последиците, свързани с промените в климата? Как избора на едно или друго има отношение към управлението на риска? Представя д-р Валери Масон-Делмот, старши учен в Лабораторията по науките за климата и околната среда в Института Пиер Симон Лаплас и съпредседател на работната група по Шести оценъчен доклад за състоянието на климата в Междуправителствената експертна група по климатичните промени (IPCC). В срещата си с българската публика д-р Масон-Делмот ще засегне цялостната оценка и комуникацията на научното знание за климатичните промени, възможностите за действие и спецификата в подготовката на докладите на IPCC.

Изследователските интереси на д-р Валери Масон-Делмот са в областта на изследването на климатичните промени в миналото и атмосферния воден цикъл, като за целта тя ползва анализи на ледените сондажи в Гренландия, Антарктида и Тибет, на дървесни пръстени, както и настоящи оперативни данни и климатично моделиране за минали и бъдещи периоди. Д-р Валери Масон-Делмот е работила по темите за Северноатлантическата осцилация, сушата, климатичния отговор на вулканичните изригвания, полярното усилване, обратните връзки в климатичната система, резките промени в климата и ледените шапки. 

Тя е активна в комуникацията на научно съдържание сред деца и широка публика и е автор на няколко книги за промените в климата (вкл. „Гренландия, климат, екология и общество“, 2015). Изследователската ѝ дейност се радва на широко признание (Наградата „Декарт“ за научни постижения на ЕС за проекта EPICA, 2008; Наградата за жени учени „Ирен Жолио-Кюри“, 2013. От 2014 г. до днес д-р Масон-Делмот е част от класацията Thomson Highly Cited Researchers за най-цитирани изследователи в своята научна област в света. Носител е на сребърен медал на Френския национален център за научни изследвания CNRS, 2020. 

Събитието ще се излъчи онлайн на живо само пред публиката в зала в София Тех Парк. 

На английски език с превод на български.

В партньорство с Френски институт в България.

Заради епидемичната обстановка могат да настъпят промени в програмата – както в датите и часовете на събитията, така и във формата (дигитален или на живо). Моля, следете страницата на фестивала за най-актуалната информация.

Софийски фестивал на науката

Category icon
Софийски фестивал на науката
Споделете това