©

Lea Hartl 

Date
16 май 2021, неделя -
16:30 до 17:30
Location
онлайн на живо в зала „ДНК“ | за обща публика | вход с безплатни пропуски

Някои показатели за климатичните промени, като например дългосрочните глобални температурни тенденции, могат да бъдат измерени с точност, но не можем да ги видим или почувстваме. За разлика от тях ледниците ни помагат да осъзнаем изменението на климата по интуитивен път и близката връзка между глациологичните и климатичните изменения. От XIX в. насам разбирането ни за климатичната система се влияе от глетчерите, които служат като огромен термометър и са извор на вдъхновение за учени и планинари.

Леа Хартл, учен от Института за интердисциплинарни планински изследвания на Австрийската академия на науките, разказва за топенето на ледниците в Алпите и поставя днешните процеси в исторически контекст, като проследява как се е променило възприятието ни за глетчерите като пазители на климатичните промени през изминалия век. Леа Хартл изследва взаимодействието между криосферата и климата в планините. 

На английски език с превод на български.

Събитието ще се излъчи онлайн на живо само пред публиката в София Тех Парк.

По повод Конференцията на ООН за изменение на климата 2021 г.

В партньорство с Австрийското посолство в София.

Заради епидемичната обстановка могат да настъпят промени в програмата – както в датите и часовете на събитията, така и във формата (дигитален или на живо). Моля, следете страницата на фестивала за най-актуалната информация.

Софийски фестивал на науката

Category icon
Софийски фестивал на науката
Споделете това