от Британски съвет

05 април 2019 - 09:00

Споделете това

Ученето започва у дома!

Заниманията по английски у дома са редовни малки стъпки по пътя на обучението, които помагат на децата да свикнат с английския език или допълват курсовете, които те може би вече посещават. Някои родители се притесняват, че собствените им познания по английски не са перфектни. Опитът показва, че вашият активен подход и ентусиазмът ви са първото и най-важно условие да събудите у детето интерес към изучването на английски! Ето някои съвети и идеи, които да ви помогнат в този процес...

Редовни занимания

Нека домашните занимания по английски да се провеждат редовно, дори по график – това ще ги превърне в навик. Упражнявайте едни и същи изрази или песни на английски, за да затвърдите този режим, а също и като сигнал, че е “време за английски“. Постарайте се уроците да бъдат кратки (най-много 15 минути за най-малките), разнообразни и забавни – така ще поддържате вниманието на детето и неговия интерес към английския.

Често и по малко – спазвайте този принцип и няма да сбъркате! Редовното използване на английски в очаквани моменти от деня може да внесе разнообразие в ученето. Защо например да не опитате с приказка на английски за лека нощ или дори с песен, която да пеете заедно за вечерната баня. Ако се нуждаете от повече вдъхновение, можете да потърсите в “Английския кът“ на семейство Сангера. 

Приказки

Четете приказки с ясни цветни илюстрации. Това е чудесен начин за детето да усвоява и опознава английския език, съпътстван от чувството на уют и привързаност!

Децата обичат да слушат истории, които са им вече познати. Затова преповтаряйте прочетените приказки – те не само ще ги слушат пак с удоволствие, но и така ще си припомнят думите и подредбата на изреченията в познат и приятен контекст. Използвайте интерактивен подход и насърчете детето, като му задавате прости въпроси по картинките, например: “Where’s the blue dog”.  С помощта на повторенията децата постепенно ще придобият достатъчно увереност и ще започнат да се включват в частите, които са им познати. 

Освен че стимулира тяхното въображение, четенето или слушането на приказки позволява на малките деца да развият необходимите умения за слушане и възприемане на нови граматични форми и думи на английски. 

Песни и стихчета

Пейте песни и рецитирайте стихове пред детето и заедно с него – това е лесен и приятен начин да повтаряте естествено и спонтанно английски изрази. Освен че изпълнението на детски стихчета и песнички  е много забавно, децата неусетно за себе си упражняват характерните за английския език ударения, ритъм и интонация.

След като чуят няколко пъти песничката, децата започват от само себе си да я тананикат или припяват. Още по-добре ще я разберат с помощта на някакво нагледно средство като анимация или кукла. 

И едно конкретно предложение: защо не се опитате да изпеете заедно с детето “Хикъри, дикъри, док“, като използвате кукла-мишка или плюшена играчка, за да запомните по-добре думите?

С помощта на технологиите

Софтуерните приложения са интересно, увлекателно и интерактивно средство, което може да допълни езиковото обучение на хора на всяка възраст. Чрез приложенията, инсталирани на мобилно устройство или таблет, децата могат да практикуват думи, броене и учене по фонетичен метод, да слушат приказки с възможност за  интерактивни действия и да играят игри. Свързвайте тези занимания с темите от уроците, като се съобразявате с интересите на детето, за да учи то с увлечение и ентусиазъм.

Подходящо средство за упражняване и преговор на числата, цветовете, формите, храните, животните, училищните  предмети, играчките и други е приложението "Learning Time with Timmy”

Научете повече за курсовете ни за деца на възраст 4-6 години “Learning Time with Timmy” 

Гледайте и слушайте кратки откъси от любимите анимационни филми и програми на детето на английски – това е лесен начин да създадете у дома езикова среда, от която малките ученици да “попиват“ английския език. Така децата получават възможност да слушат произношението на нови и познати думи и изрази под формата на забавление с познато филмче.

Игри и флашкарти

Игрите превръщат ученето в жизнерадостно, забавно и увлекателно занимание. Флашкартите намират приложение в голям брой игри като Memory, Snap и Kim’s game. Такива карти можете да изработите сами или да изтеглите готови от уебсайта ни LearnEnglishKids

Гледайте как семейство Елиът играят играта Memory с флашкарти или прегледайте огромния избор от интерактивни игри на уебсайта LearnEnglishKids.

Думи и изрази 

Когато учите детето на английски у дома, опитвайте се да избирате теми, които го интересуват и наблягайте на думи и изрази, които са му познати на родния език от детската градина или училището. Можете да започнете например с някои от следните теми: 

  • Храни и напитки
  • Играчки
  • Числата от 1 до 10, от 10 до 20 и т.н.
  • Цветове
  • Дрехи
  • Животни (животни в стопанството, диви животни, домашни любимци)
  • Форми
  • Прости прилагателни: емоционални състояния, температура, размери и т.н.

Не забравяйте, че различните деца имат различни интереси! Може да се окаже, че детето ви има интерес да учи английски думи, свързани с Батман или Лего, например. Ако използвате специфичните му интереси ще направите ученето забавно, а това ще помогне много за неговия напредък! 

Разговаряйте с преподавателя на детето

Ако детето ви посещава курсове по английски, гледайте да разговаряте редовно с учителя за съдържанието на учебната програма. Той може да ви запознае най-общо с темите, песните, приказките и лексиката, които курсът обхваща; ако ги упражнявате и у дома, това е идеалната комбинация, която да затвърди познанията на детето. 

Вижте повече за курсовете ни за деца в София. 

Малко по малко...

Нека ученето на английски стане част от обичайните ви седмични занимания; така процесът ще бъде по-управляем и ще се превърне в навик, към който е по-вероятно да се придържате. Постарайте се минутите, които отделяте за английски, да бъдат време на спокойна игра, през което вие и детето ви да споделяте забавлението и приятните емоции.

Вижте още