от Британски съвет

04 декември 2022 - 14:00

Споделете това

Запишете детето си на курс по английски, който дава повече от езикови умения. 
Следващият срок за деца и тийнеджъри започва от 8 февруари. 
Запазете безплатна консултация за определяне на ниво още днес.

 

Идва онзи момент от годината, когато започваме да планираме как да прекараме повече време у дома със семейството си и да се възползваме най-пълноценно от всички тези скъпоценни мигове за почивка и качествено общуване с децата ни. Независимо дали сте почитател на Дядо Коледа или на Дядо Мраз (или и на двамата!), имате страхотен шанс да се възползвате от любовта на децата към празниците, за да ги въвлечете в някои забавни коледни дейности − разбира се, на английски! 

Коледен календар за всекидневни занимания по английски

В Обединеното кралство е много популярно "обратното броене" до празничните дни. Още от началото на декември децата в цялата страна започват да отварят своя "Празничен календар" всеки ден, за да получат шоколадова фигурка с коледна изненада. Можете да възприемете тази чудесна традиция, която ще увеличи вълнението на децата около идващите празници; а защо да не направите ваш собствен календар на дните до Коледа и покрай него да упражнявате английския?

Най-напред помислете за колко дни искате да съставите план. По традиция броенето започва от 1 и продължава до 25 декември, с допълнителна специална изненада в деня на Коледа. Нищо не пречи обаче да започнете от средата на декември и да броите до Нова година. Това ще бъде вашият личен календар, съобразен с вашите желания, така че не се старайте да се придържате към точни дати. 

Лесно можете да изработите такъв календар, като вземете пликове за писма (колкото ви трябват) и ги залепите върху голямо парче картон. С помощта на детето подгответе коледни мотиви за украса и не забравяйте да кажете имената им на английски, когато ги залепвате върху картона и пликовете. Това е добър повод да преговорите и числата − не пропускайте да го направите! 

После идва време да помислите за изненадите. Освен за нездравословния, макар и вкусен шоколад, помислете и за някакви приятни и забавни занимания. Те могат да бъдат представени с рисунки или чрез лесни думи на английски, в зависимост от възрастта и знанията на детето. Например, ако изберете "чаша горещо какао", можете да помолите детето да напише думите или да направи рисунка. Ще ви трябват между 15 и 25 различни идеи; много такива ще намерите в Pinterest. Това е чудесен повод да преговорите думите, свързани с Коледа, като добавите и нови. Не е задължително всички изненади да са свързани с темата на празника − можете да включите дейности, които просто ви дават възможност да правите заедно каквото ви харесва: да гледате детски филм, да изпечете курабийки, да почетете книга заедно, да отидете на пазар, да наредите коледната украса и др.

Още идеи за празничния календар потърсете тук

В никакъв случай не забравяйте да попитате детето си за неговите идеи; после заедно ги преведете на английски. Когато Коледа наближи, детето вече ще е забравило какво има във всеки плик, така че можете да включите и игра за упражняване на паметта: ‘What’s inside? Can you guess/remember what’s inside for today?’ ("Какво има вътре? Можеш ли да отгатнеш/да си спомниш какво има вътре за днес?“). По този начин с всеки ден, който ви доближава до празниците, ще добавяте по една изненада на английски, която може по-нататък да стане част от ежедневието ви.

Докато се трудите върху вашия Коледен календар като оцветявате, рисувате и пишете, не пропускайте да си създадете подходящо настроение с няколко празнични песни от нашия уебсайт LearningEnglishKids. Така по-лесно ще затвърдите всички думи и изрази, които упражнявате, и ще подобрите произношението и разпознаването на думи.

Ако търсите още идеи за коледна музика, вижте статията ни за популярни английски коледни песни.

Ръчно изработени коледни картички

Нищо не носи такова удовлетворение като това да залепите марка върху пликовете с коледните картички и да ги пуснете в пощата, откъдето ще ги доставят на вашите близки и роднини. Може да изглежда старомодно, но е прекрасно занимание за децата, дори да е само символична картичка до баба и дядо. Можете, разбира се, да раздадете специално изработени за всеки картички на най-близките роднини, за да ги сложат на камината. Едно от чудесните предимства на Коледа е, че дава възможност на децата да се похвалят с умението си да пишат на английски на ръка. Дори текстът да е само:  "Merry Christmas, Love from …", детето ще се гордее със своето постижение. За по-големите деца това е повод да разкажат в няколко реда какво са правили в последно време, как върви училището, как са приятелите, какво ново около хобито им − а също и как се чувстват с наближаването на новата година, която им напомня, че са пораснали още малко.

Коледни украшения

Помолете децата да ви помогнат да украсите къщата със собствените им коледни творения − това е великолепен начин да ги насърчите да ви покажат какво са научили по английски в училище. Изработването на украса не изисква кой знае какви приготовления, но ще ви трябват някои основни материали и пособия. Използвайте възможността − нека децата ви научат някоя и друга английска дума, докато работят със scissors, glue and sellotape (ножица, лепило и тиксо).

Едно от най-популярните коледни украшения е хартиената гирлянда, която се закача на елхата или от единия до другия край на стаята. Ако сте от хората, които пазят опаковъчна хартия от подаръци, това е хубав начин да я рециклирате. Ако десенът на хартията не е подходящ за Коледа, добавете малко блестящ прашец! Нарежете хартията на ивици, завийте първата от тях на кръгче и я залепете с лепило или тиксо. После прокарайте следващата ивица през дупката на кръгчето и залепете нейните краища. Продължавайте по същия начин, докато гирляндата добие необходимата дължина. Сложете още малко лепило и посипете обилно с блестящ прашец! Освен че ще упражните изрази като 'Pass the glue, please; Can you help me?; Can I have the sellotape' ("Подай ми лепилото, моля", "Можеш ли да ми помогнеш?", "Може ли тиксото?") и други такива, ще използвате и изрази като: 'This looks great!; What a beautiful paper chain!; Is this long enough?; Shall we make it longer?' ("Това изглежда страхотно!", "Каква красива гирлянда", "Достатъчно дълга ли е?", "Да я направим ли по-дълга?") и др. Критичното мислене, което има толкова важна роля в образованието, може да се насърчи и в тази ситуация. Попитайте детето за какво е Коледа според него. Освен задължителните подаръци, то вероятно ще спомене и думи като 'family' 'home', 'love' ("семейство", "дом", "любов"). Защо да не превърнете тези толкова съдържателни понятия в коледна украса и да ги закачите на подходящи места в дома ви?

Още идеи за изработка на коледни украшения ще намерите на нашия уебсайт LearnEnglishKids.

Коледни сладкиши за деца

Ако обичате да готвите с вашите деца, тогава тази коледна рецепта ще бъде точно по вкуса ви! Какво по-просто от това да приготвите шоколадова бисквитена торта и да я украсите със зелена глазура и шарени бонбони. Когато имаме повече време през уикендите, печенето на сладкиши с децата, независимо от възрастта им, е прекрасно семейно занимание и възможност да упражняваме английския си и да се позабавляваме, докато приготвяме нещо, което ще се услади на всички. Това е и ефикасно средство да откъснем по-големите от техните телефони и таблети, за да ни помогнат в кухнята и да покажат колко добре са научили английските имена на съставките, които използваме. Правете се, че сте забравили или не знаете съответните думи на английски − този номер винаги минава!

Magic Kings − игра на криеница

Едно последно забавление, което да изгори калориите от шоколадовите лакомства, е играта "Magic Kings". Ако вкъщи сте аранжирали сцена с поклонението пред новородения Исус, можете да скриете един от тримата влъхви някъде в дома. Кажете на детето, че "Балтазар" се е изгубил по пътя и те трябва да го открият, като задават въпроси. Подскажете им да използват въпроси от типа "Is he in the living room?" и други подобни. След като се упражнят в това и си припомнят имената на различните помещения в дома, преминете към по-конкретни въпроси като например "Is he behind the sofa?" (за да упражните предлозите за място и имената на мебелите), докато накрая намерят и получат като награда златна шоколадова паричка (или нещо по-здравословно като майчина прегръдка).

Както виждате, има много неща, които можете да правите заедно с детето си по време на коледните празници на английски език. Кой знае − през празниците дори баба и дядо може да научат някоя и друга английска дума от внучето!

Вижте още