от Британски съвет

06 юни 2019 - 12:00

Споделете това

Ако имате дете в начална училищна възраст и търсите начини да го мотивирате да подобри знанията си по английски, четенето на книги заедно може да се окаже изключително добро решение.

Предимствата да се учи английски чрез приказки и разкази

Всички деца обичат хубавите истории, но знаете ли, че четенето на такива истории е и един от най-добрите начини, чрез които малките деца натрупват знания по английски? Като начало те създават мотивация, защото са забавни и увлекателни. Персонажите, обстановката и сюжетът помагат на децата да научат още нещо за света около тях, стимулират въображението и събуждат любопитството им, защото често ги карат да се запитат "Чудя се какво ли ще стане по-нататък?".

Хубавата история е като лепило, което споява всичко в едно и позволява да се научат много неща наведнъж. Най-напред, когато детето научава нови думи в контекста на историята, това му помага да ги запомни по-добре заради силните асоциации с персонажите, мястото на действието и фабулата; освен това в илюстрованите книги тези думи са свързани с изображенията. А когато текстът е римуван, децата по-бързо се научават да произнасят трудните английски думи по начин, който е увлекателен и забавен. Римите им помагат също и да запаметяват по-лесно думите, като си ги припомнят по звучене. В допълнение към лексиката и произношението, слушането или препрочитането на една и съща история помага на детето да усвои по естествен път структурата на изреченията, така че когато започне да учи граматика по-късно, ще има много примери, на които да се опре. И още – чрез разказаните истории децата свикват да следят сюжетната линия и да подреждат последователно идеите си, а това са градивните елементи за създаване на добри комуникационни умения. 

Вижте повече за това как са разработени нашите курсове и нива за деца.

Думите изглеждат сложни. Дали детето ми ще разбере историята?

Една от чудесните страни на детските приказки и разкази е, че са красиво илюстрирани. Ако детето не разбере нещо от чутото или прочетеното, вероятно ще може да си отговори какво става, като погледне илюстрациите. Дори да не разбере всяка дума, няма страшно – догадките за смисъла на текста са ценно умение, което е част от четенето с разбиране. Детето може да хареса някоя история дори заради самото й звучене, без да внимава специално за значението на всяка дума. Много детски приказки са просто добър повод за детето да се позабавлява с наивни рими и скоропоговорки и със смешните звукосъчетания в английския, каквито има много.

Създайте ежедневен навик за четене

Независимо дали това ще е приказка за "лека нощ" в леглото или за следобедна почивка в удобното кресло, добре е да четете всеки ден в определено време. Така децата ще свързват четенето на английски с нещо приятно. Не е необходимо това да бъде сложен ритуал – може да е просто специално време заедно с мама, татко, баба или дядо, което детето да очаква с нетърпение.

Ами ако не говоря английски?

Ако не се чувствате подготвени да четете на глас на английски на детето си, потърсете детски аудиокниги. Можете да ги слушате заедно във вашето "време за четене"; предимството в този случай е, че можете да го правите и в колата на път за училище или по време на по-дълги пътувания. 

В нашия уебсайт LearnEnglishKids ще намерите голяма колекция от приказки, които детето ви може да слуша и чете. 

Как да направим добър избор

След като вече знаете какви са предимствата на четенето на книги с детето и как да подходите към това занимание, остава да решите какви истории да четете. Съветът ни е да изберете някоя простичка история с приятни илюстрации, като се съобразите с интересите на детето. Във всеки случай, ако вие я харесате, тя вероятно ще допадне и на детето – нищо не въздейства по-силно от ентусиазма на самия четец или разказвач! Все пак, за ваше улеснение в началото, ето някои от нашите любими детски истории, подходящи за деца в начална училищна възраст:

  • "Разходка през джунглата" ("Walking through the Jungle") от Стела Блекстоун (Stella Blackstone), с илюстрации от Деби Хартър (Debbie Harter)

С тази история правим преход през дъждовната гора, изкачваме планина и преплуваме океана. Чрез рими и повторения детето ще научи имената на непознати животни, звуците, които те издават, разни екзотични места по света и много глаголи за движение. Номер едно в нашата класация заради сцените, които е толкова забавно да се изиграят!

  • "Имало една старица, която глътнала муха" ("There Was an Old Lady Who Swallowed a Fly") – класическа приказка

Друга наша любима приказка. Тя разказва за една старица, която погълнала муха и за да улови мухата, започнала да гълта нови и нови животни, все по-големи, докато... (Спираме дотук, за да не ви разваляме удоволствието от края.) Забавлявайки се с тази история, децата научават нови неща за животните и за римуването на думи, а със заразителния си ритъм приказката лесно може да се превърне във весела песничка. Чуйте музикалния й вариант на LearnEnglishKids.

  •  "Честит рожден ден, Уини" ("Happy Birthday Winnie") от Валъри Томас (Valerie Thomas), с илюстрации от Корки Пол (Korky Paul)

Вещицата Уини живее в черна къща със своя черен котарак Уилбър. Всичките й неща са черни! В тази история Уини празнува рождения си ден. Детето ви ще упражни дните на седмицата в контекст и ще научи думите за различните членове на семейството, подаръци и игри за парти, както и много различни видове торти (м-м-м!). Ще има и един куп възможности да се упражнява да произнася думи, които започват с ‘w’!

  • "Тигърът, който дойде на чай" (The Tiger Who Came to Tea) от Джудит Кер (Judith Kerr)

Публикувана за пръв път през 1968 г., тази история е любима на децата от много поколения и не е загубила популярността си до днес. В нея се разказва за едно момиченце на име Софи и един тигър, който се самопоканва у тях на чай. Тигърът изяжда всичката храна и изпива всичката вода в дома на Софи, след което си тръгва и не се връща повече. Приказката е чудесна възможност за детето да научи думи за храни, напитки и кухненски предмети. Историята е простичка и мила, с много повторения, които помагат на детето да следи по-лесно действието и да се включва активно в четенето. 

  • "Най-умният великан в града" (The Smartest Giant in Town) от Джулия Доналдсън (Julia Donaldson), с илюстрации от Аксел Шефлър (Axel Scheffler)

Харесваме тази приказка, защото учи децата да бъдат любезни с другите и да свикнат да благодарят, а също и защото има прекрасен край. В нея се разказва за великана Джордж, за неговите нови дрехи и срещите му с различни животни, които отчаяно се нуждаят от помощта му. Приказката изобилства с римувани думи и освен имена на дрехи и животни, децата научават полезни изрази като "What’s the matter?", "Cheer up!", както и да произнасят думи като "smartest" and "kindest".

  •  "Гигантската ряпа" ("The Gigantic Turnip") от Алексей Толстой, с илюстрации от Нийв Шарки (Niamh Sharkey)

Тази популярна история за деца е руска народна приказка, позната и на българските деца със заглавието "Дядо вади ряпа". Тя разказва как един старец посадил ряпа, която израснала толкова голяма, че той не могъл да я извади сам от земята. Извикал жена си на помощ, но и двамата не могли да извадят гигантския корен. После започнали да викат едно по едно животните от фермата си, докато накрая успели заедно да измъкнат ряпата. Тази приказка е чудесен начин за децата да научат имената на животни и зеленчуци, както и думи за описание (прилагателни) и за действие (глаголи). Освен това е още един пример за история, която може да се "изиграе". Опитвайки се да запомнят последователността от приказката, децата се учат на концентрация и упражняват паметта си. Много ни допада и поуката от историята – ако работим заедно и си помагаме, можем да постигнем всичко!

Курсовете на Британски съвет са съобразени със специфичния начин на учене за съответната възраст. Вярваме, че курсистите учат най-ефективно, когато занятията са увлекателни, мотивиращи и предизвикателни. Всеки се развива и учи с различни темпове и затова курсовете ни са съобразени с индивидуалното развитие и напредък на всеки един курсист. Нашите преподаватели използват голямо разнообразие от техники и учебни материали, подходящи за различни възрасти, за да осигурят най-ефективната езикова подготовка. 

Научете повече за нашите курсове по английски за деца и как преподаваме. 

Вижте още