от Британски съвет

01 януари 2020 - 17:00

Споделете това

"На езика ми е...", "Ох, как беше това?", "Знаех го наизуст"... Преподавателите по чужди езици чуват подобни реплики всеки ден. За учителя е огромно удовлетворение да види как учениците научават нови думи и започват да ги използват устно и писмено. Същото изпитват и учениците. Не толкова удовлетворително е чувството, когато няколко седмици по-късно преподавателят подхване отново разговор на подобна тема. Напомня на учениците за някоя дума, която са срещали и се сблъсква или с описаните в началото реакции на раздразнение, или, което е още по-лошо − с празни погледи, издаващи липса на какъвто и да е спомен. 

Усвояването на нови думи и изрази наистина носи удовлетворение, но всъщност е краткотрайно. Ако наистина искате да подобрите нивото си, ще трябва да използвате някои похвати за надеждно запаметяване на новата лексика. Ето някои предложения, които ще ви помогнат.

1. Брейнсторминг

Организирането на лексиката по тематични области може би не е най-естественият начин да научавате нови думи, но може да бъде изключително полезно, когато целта е да преговаряте. Учениците обикновено много по-лесно отговарят на въпроси като "Какви думи знам от областта на финансите?", отколкото на запитването "Какви нови думи научих миналия месец?". Условието е просто: изберете определена категория и дайте на групата 90 секунди, през които да си припомнят думи и изрази от тази област. Така например от категорията "Компютри" ще получим: save, delete, file, spreadsheet и т.н. Това е нещо, което човек може да прави сам или в съревнование с приятел. За по-напреднали ученици е хубаво да се присъждат и бонусни точни за особено впечатляващи думи. Търсите идеи за категории, по които да преговаряте лексика? Ще откриете множество теми тук

Вижте повече за това как преподаваме английски в Британски съвет.

2. Мисловни карти

Това е начин да отидете по-далече от простия брейнсторминг и да помислите за различните пластове на всяка тематична лексикална област. Всичко, което трябва да направите, е да изберете тема, да я напишете в центъра и да оставите ума си да работи напълно свободно, като проследява различните клонове и разклонения на идеите. Например в категорията "Човешко тяло" могат да се разграничат най-напред основните елементи − глава, крака, ръце, торс (head, legs, arms, torso). След това всеки от тези елементи се подразделя на други, а от тях произлизат нови разклонения. Може дори да се изненадате, когато откриете колко много думи помните на дадена тема. Записвайте ги на хартия с химикалка или използвайте функцията SmartArt от програмата "Word" на компютъра. Друг вариант е да използвате едно от многото безплатни приложения и уебсайтове за съставяне на мисловни карти.

3. Приложения за учене на език

Има огромен избор от такива приложения, всяко със своите силни страни. Anki, Memrise и Quizlet могат да бъдат много полезни за някои ученици, особено от по-долните нива. Специално за преговор на думи обаче, както повечето учители ще се съгласят, нищо не може да се сравни с Kahoot. Изберете подходяща учебна игра (т. нар. kahoot) от уебсайта. На екрана ще се появят въпроси с различни варианти за отговор. Възможните варианти ще се показват едновременно и на екрана на мобилния ви телефон, откъдето можете да изберете правилния отговор. Това, че отговорите се избират чрез мобилен телефон, означава, че учениците могат да си устройват състезания, което превръща ученето в наистина забавна интерактивна игра. Друга възможност е да играете сами, като се опитвате да "биете" предишните си резултати. Ако искате да преговорите определен тип лексика, можете да създадете и ваш собствен "kahoot", като съставите сами въпросите. Или ако смятате, че това ще ви отнеме твърде много време, просто потърсете дадена категория и ще откриете готови поредици от въпроси. Предупреждение: води до пристрастяване, както при деца, така и при възрастни!

Вижте нашите онлайн приложения за учене на английски.

4. Загадки и кръстословици

Независимо дали сте от хората, които редовно решават кръстословиците на гърба на вестника, не можете да отречете, че загадките са чудесен начин за трениране на паметта. Те също ви стимулират да мислите за думите по категории. Кеймбридж предлага PDF файл с превъзходни загадки като подготовка за изпит, свързани с най-разнообразни теми, от изкуството до спорта. Разпечатайте го и ще си осигурите занимание за седмици наред.

Ако този формат не ви допада, онлайн има безброй главоблъсканици, обикновено организирани тематично (само не се опитвайте да видите отговора, преди да се изпълнили задачата!).

Можете да изпробвате също и игрите на Британски съвет за свързване на думи с изображения − така ще сте напълно сигурни какво точно означават научените думи.

5. Обратен превод

Учениците с по-високо ниво на подготовка могат да преговарят и проверяват познанията си в определени области, като превеждат онлайн лекции и песни. TED.com има страница "Теми", която води към лекции по най-разнообразни въпроси. 

Нека си представим, че искам да преговоря думи, свързани с темата "Технологии". Щраквам върху тази тема и избирам, да кажем, забележителната презентация на Pranav Mistry "Вълнуващият потенциал на технологията SixthSense" (“The thrilling potential of SixthSense technology”). Щраквам върху опцията “Transcript” и намирам текста на езика, който владея най-добре. Избирам отделни параграфи и се заемам да ги преведа обратно на английски, както са в оригинал. Когато завърша даден параграф, пускам лекцията, за да проверя доколко точен е моят превод. 

Нямате интерес към "TED talks"? Опитайте да направите същото с някоя песен. Просто изберете такава, която е свързана с областта, която искате да преговорите, и потърсете преведения текст на някой сайт, който публикува преводи на англоезични песни. Оттам преведете песента на английски и накрая я изслушайте в YouTube, за да видите как сте се справили. Този забавен метод гарантира, че думите ще се запечатат в паметта ви за години напред.

6. Рисувайте

Илюстрирането на думи и идиоматични изрази с прости рисунки е страхотен начин за преговор. Едно бързо търсене в Google Images по думите “illustrated idioms” ще ви даде изобилие от примери, които да ви послужат за вдъхновение.

Вместо да седите и да зубрите списъци с думи и изрази, изберете тези, които най-много искате да запомните, и ги пресъздайте с простички скици. Не пишете нищо на листа, така че, когато погледнете илюстрацията след време, да напрегнете паметта си, за да си спомните думата. Още по-добре е, ако използвате прост онлайн инструмент за рисуване, за да можете да запазите рисунката и да се връщате пак към нея, когато преговаряте в бъдеще.

Когато избирате начин за преговаряне на думите, търсете нещо, което да ви харесва. Някои експерти предполагат, че трябва да видим или чуем една дума четиридесет пъти (да, 40!), за да я научим. А кой ли има време за това? Независимо дали преговаряте с песни, приложения или илюстрации, нека процесът да бъде колкото е възможно по-забавен: ще откриете, че така паметта усвоява всичко много по-бързо.

Прочетете още