от Любов Костова, Директор

20 април 2021 - 17:53

Споделете това
©

NatGeo, Hugo van Lawick 

„Ние унищожаваме планетата. Все още имаме прозорец, за да започнем да изцеляваме част от пораженията, които сме нанесли и поне да забавим промените в климата и загубите в биоразнообразието. Но този прозорец започва да се затваря, ето защо трябва да бъдем единни и всеки един от нас да започне да действа.“

Когато тези думи идват от устатата на един от собствените ти идоли от дете, една от най-впечатляващите жени със световно постижение и възхитителна човешка скромност, те отекват още по-звучно, безапелационно, емоционално и дълбоко лично. 

Д-р Джейн Гудол – световноизвестният приматолог и хуманист; жената, която едва на 26 години дръзко и напук на всевъзможни пречки се отправя към Африка, за да разбие видими и невидими граници от предразсъдъци и да осъществи огромната си мечта; изследователката, която в продължение на 60 години изучава шимпанзетата, вдъхновява милиони хора по света, а чрез образователната си програма дава надежда на милиони деца и младежи – ще бъде една от специалните гостенки на XI Софийски фестивал на науката. Срещата с нея от 20:00 ч. на 15 май ще бъде на живо чрез интернет връзка от дома ѝ в Англия, откъдето продължава да ръководи основаните от нея изследователски център в Танзания и Института „Джейн Гудол“

Специално за фестивала в тази първа среща с българската публика тя ще сподели защо има надежда за едно по-добро утре и ще отговори на нашите въпроси. Освен това, заедно с National Geographic, по-рано същия ден от 18:00 ч. ще излъчим документалния филм „Джейн Гудол: Надеждата“, а благодарение на издателство „Жанет 45“ нейната книга „Моят живот с шимпанзетата“ ще можем да си закупим на български от книжарницата на фестивала. 

Както често се случва, успехът, привилегията всички ние да можем да разговаряме на живо с личности от величината на Джейн Гудол дължим на ангажираността, действеността и чувството за отговорност на конкретни хора. Моята колега Роси Златилова установи миналата година контакт със сътрудничка на Джейн Гудол в Лондон – българката Жасмина Георговска (която видяхме в миналогодишното издание на фестивала). И понеже разговорите не са достатъчни за две активни, сърцати, млади жени като Роси и Жаси, не след дълго започнаха да разсъждават за създаване на български клон на младежката образователна програма Roots & Shoots на Института „Джейн Гудол“. Разбира се, има още много да се свърши, но позитивният резултат от техните лични малки стъпки вече е налице – предстои обучението на 15 български доброволци, превод на материали за училища и др. Имаме спешна нужда от повече такива усилия – амбициозни и мащабни, но и адекватни, подкрепени със знания и сърце – на отделни личности и цели общности, на корпоративния и нестопански сектор и на държавите, от името и в името на природата. Защото „най-голямата заплаха за бъдещето ни е апатията“, казва Джейн Гудол. 

Зная, че срещата с Джейн Гудол на фестивала ще бъде сбъдната мечта и вдъхновение за мнозина. Искрено се надявам обаче, заедно с останалите събития във фестивалната ни програма, посветени на опазването на околната среда и биоразнообразието, да ни помогне да формулираме ясно очакванията си от участниците в Конференцията на ООН по изменение на климата СОР26, която ще се проведе през м. ноември в Глазгоу. Надявам се най-вече да се предизвикаме, да начертаем съзнателни действия – като младежи или родители, като ръководители или активисти, като управляващи или учители – по този категорично най-важен проблем пред човечеството в наши дни. 

За да има наистина надежда за по-добро утре. 

Още събития, посветени на климата и биоразнообразието, в програмата на Софийския фестивал на науката 2021: 

 • Какво е повишаването на морското ниво и какво означава? – Робърт Никълс (Обединено кралство)
 • Скуба водолази в Антарктика – д-р Хавиер Кристобо (Испания)
 • Глетчерите – перфектни термометри – Леа Хартл (Австрия)
 • Морската трева – ливада, пълна с живот – Пер Мокснес  (Швеция)
 • Прераждането на отпадъците – Златина Димитрова и Пламен Иванов
 • Здрави хора на здрава планета – проф. Павлина Долашка
 • От нищо нещо – Гьоте-институт София
 • За прилепите и хората – Ния Тошкова
 • Еволюция на еволюцията – Виолета Желязкова и Славил Пейков
 • (Не)познатато Черно море – Стефания Клайн
 • ДНК във водата – д-р Димитрий Дашинов
 • заниманията в Зона „РЕстарт“ и глобалната кампания срещу пластмасата RЕset Plastic на Kaufland

Разгледайте програмата и си гарантирайте места в намалените наполовина капацитети на залите, пригответе си маската и ще се видим на фестивала. 

Не забравяйте да планирате време и за многото демонстрации и други специални възможности.

Ако искате да разгледате програмата на минали издания, отворете архива.

Любов Костова

Любов Костова

Директор

С майка рускиня и баща българин, Любов е израснала в Нигерия, има магистратура по Индийска филология и е превела над 60 театрални пиеси. Преди Британски съвет е работила 9 години в НАТФИЗ. С богат опит в публичните комуникации, Любов е движещата сила зад международния успех на конкурса FameLab и съосновател на Софийския фестивал на науката. Има 3 деца, обича морето, купоните и готвенето. Притежава над 200 магнита за хладилник и страстно вярва, че човешките усилия имат смисъл.

Вижте още