©

Rodrigo Pacheco Ruiz

“Науката е начин на мислене”

Посетете четирите изложби на фестивала, които напомнят за богатството на света – от дълбините на морските води до безкрая на Космоса, от редките химични елементи до науката, която ангажира посредством изкуство.

Нагоре и отвъд

Изложбата “Нагоре и отвъд” е хронологично пътуване през столетие на научен, технологичен и културен напредък, когато астрономията се превърна в една от най-вълнуващите науки. Изложбата е подготвена от Института по астрономия - БАН по случай 100-годишнината от основаването на Международния астрономически съюз.

Изгубените светове

Изложбата “Изгубените светове” проследява експедицията Black Sea MAP, която е един от най-големите проекти за морска археология, провеждани в света. Black Sea MAP включва изследване на водите на Черно море и води до откриването на потънали кораби с ценна информация за развитието на човешката цивилизация. В изследването участват учени от Националния археологически институт с музей при БАН и Университета Саутхемптън, Обединеното кралство.

Химични елементи

По случай 150-годишнината от създаването на Периодичната таблица, химикът Мартин Недялков от Корпуса за бързо гърмене представя изложба с проби от 80 чисти химични елемента, най-лекия и най-тежкия метал, елементи, които повечето химици никога не виждат на живо, благородни газове и платинови метали.

Наука и изкуство

Research as Art (Наука и изкуство) е състезание, в което учени представят значението и емоцията на своята научна работа в няколко изречения и една илюстрация. Стартирала през 2015 г. от учен за учените в Университета Суонзи, Обединеното кралство, днес инициативата достига до над 50 млн. души по целия свят. Изложбата “Наука и изкуство” представя проектите финалисти от 2018 г.