Младежи от различни населени места ще се образоват по теми, свързани с климатичното равновесие и ще създадат собствени визуални есета на тема климатични промени и екология в рамките на дискусионни панели и практически работилници. Инициативата е финансирана от европейската мрежа на културните институти EUNIC  

Филмови прожекции, кино дебати, практически работилници за разказване на истории, за видеозаснемане и монтаж и още игри, театрални постановки и майсторски класове са част от предложенията в програмата, в която ще се включат над 500 български ученици на възраст между 13 и 18 години, благодарение на проект “Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството”, подкрепен от европейската мрежа на културните институти EUNIC, българският EUNIC клъстер, включително Британски съвет – клон България, в качеството си на асоцииран член на мрежата. Организатор е Сдружение Арте Урбана Колектив.

Целите на инициативата са екообразование и окуражаване на младите хора от различни точки на страната да използват аудиовизуалните медии за отправяне на послания, заемайки активна гражданска позиция и представяйки вдъхновяващ пример от своя регион.

Проектът “Научи, разкажи, заснеми!” ще се проведе във Видин, Троян и с. Кърпачево и ще протече на три етапа във всяко населено място.

През първия етап (15 - 29 май) на “Научи, разкажи, заснеми”, на младежите от с. Кърпачево (15-16 май), Видин (27-28 май) и Троян (28-29 май) ще бъдат представени прожекции на две късометражни програми от филми с въздействащи социални и обществени послания. Те ще въведат учениците в темите за опазването на околната среда и изменението на климата, ще им представят съвременен и творчески прочит на значението им. Всяка програма ще бъде последвана от дискусия и семинар със специален гост, свързани с филмите. Те ще дадат възможност на младите участници да се запознаят по-задълбочено с темите и да ги свържат с тяхното населено място.

Сред избраните заглавия, които ще бъдат част от проекта са “Flores” (Цветя) на португалския режисьор Жорже Жакоме, филм за инвазията на едно... цвете! Хортензии завладяват португалски острови и принуждават изселването на населението. И още: “Пътят винаги е различен” (Австрия) на известния документалист Оливер Реслер, който заснема филм за окупацията на една гора от хора, които искат да спрат нейното обезлесяване от енергийна компания.

 В програмата попада и “Аз съм Грета” (Швеция/Германия/Великобритания): историята на една от най-известните активистки, бореща се за политически промени в името на планетата ни. И още: “Когато доматите срещнаха Вагнер” (Гърция, реж. Мариана Економу) - история за възрастни хора в Гърция, които искат да станат част от световната икономика с тяхното производство на био домати; “Синият тигър” (Чехия, реж. Петър Укропец), който споделя историята на момиче, което иска да спаси ботаническата градина в града, в който живее. В програмата са включени още документални, експериментални и анимационни филми от Унгария, Франция, Великобритания, Испания, Полша, Италия, Германия.

Филмът Songs of the Earth / Soumik Datta / soumikdatta.com от колекцията Climate Stories Collection на Британския съвет ще бъде част от аудио-визуалните произведения, които ще бъдат представени на публиката. Songs of the Earth е филм и музикален албум в отговор на изменението на климата, преплитайки въпроси от климатичната миграция, екстремното време до замърсяването на океана, обезлесяването и устойчивата мода чрез оригинален разказ, песни и завладяващи визуализации.

Soumik Datta is Bengali-born British Indian musician and composer, and a virtuoso player of the sarod, performing classical Hindustani music around the world, as well as jazz, Indo-blues, drum’n’bass, and more. He studied at Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance in London. He was invited by Jay-Z to play at the Royal Albert Hall and has performed on stage with Beyoncé and at the Glastonbury Festival.

25 MINUTES / 2021 / UK
SOUMIK DATTA / DIRECTOR AND MUSIC
SACHIN BHATT, ANJALI KAMAT / ANIMATION
A British Council Creative Commission for COP26.

След прожекциите и дискусиите, учениците ще имат възможност сами да влязат в ролята на творци. През лятната ваканция са предвидени специални младежки кинолагери, както следва в Троян (1-5 юли), с. Кърпачево (8-12 юли) и Видин (19-23 август). В рамките на пет дни ще бъдат проведени практически работилници за създаване на оригинални истории и заснемането им в кратко визуално есе върху избрана екологична тема, свързана с района или населеното място. Гост-ментори ще бъдат кинорежисьорката Слава Дойчева, театралният режисьор, актьор и провеждащ уъркшопи Димитър Узунов и още Даниел Симеонов и Мария Дачева, експерти в програма “Кино в училище” на Арте Урбана Колектив.

Големият финал на “Научи, разкажи, заснеми!” ще се състои тази есен в трите населени места и ще представлява цял ден, посветен на опазването на околната среда. Програмата ще включва специални събития за деца, представяне на кратките филми, заснети от учениците в рамките на проекта, прожекция на филм с последваща дискусия или майсторски клас на неговия режисьор, артистични лекции и театрални постановки на научна тема. Очаквайте подробности!

Партньори на проекта “Научи, разкажи, заснеми”:

Британски съвет в България, Гьоте-институт България, Институт Сервантес-София, Италиански културен институт, Посолство на Австрия, Посолство на Гърция, Посолство на Словения, Полски институт, Португалски културен и езиков център „Камойш София“, Унгарски културен институт, Френски институт, Чешки център София, Бюро на Европейския парламент в България, Община Видин, Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ гр. Видин, СУ "Св. Климент Охридски" гр. Троян, Народно читалище Наука-1870 г., Троян, Сдружение “Деветашко плато”, Областна управа Ловеч.

За повече информация: ARTE ARBUNA COLLECTIF и EUNIC GLOBAL

Споделете това