Европейска нощ на учените 2016
КОГА 30 септември (петък) 2016, 17:00-24:00 часа
КЪДЕ

Паралелна програма на 7 места в София:

 • София Тех Парк
 • Технически университет - София
 • Софийска астрономическа обсерватория
 • Агробиоинститут
 • Национален природонаучен музей
 • Национален политехнически музей
 • Музейко
КАК вход свободен (с изкл. на Музейко, където входът е с билети)

Програма в София Тех Парк

София Тех Парк ще отвори вратите на един от основните елементи на научно-технологичния парк, а именно лабораторния комплекс. В него се помещават 11 високотехнологични лаборатории, които са предназначени да извършват независима и съвместна научноизследователска дейност. Паралелно с отворените врати, в Експериментариума на София Тех Парк, до който се стига по новоизградения пешеходен мост на бул. "Цариградско шосе", ще се проведат научни кафенета и демонстрации с участието на любими учени-комуникатори от Софийския фестивал на науката и конкура "Лаборатория за слава FameLab". 

17:00 - 17:15

Експериментариум

ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ

17:00-22:00

Експериментариум

Наука в града FRESH

Щандовете с демонстрации в Експериментариума на София Тех Парк са сред местата, където ще искате да дойдете поне няколко пъти! Тук учените ще ви показват експерименти, можете да играете образователни игри и да научите интересни и полезни неща. Ето само някои от активностите, които Британски съвет България подбра за вас тази година:

 • Пътуваща забавна математика – представя Център за забавна математика 
 • Полярни предизвикателства – представя Асоциация на младите полярни изследователи
 • Космически забивки – представя Програма "Космически предизвикателства"
 • Игра с роботи – представя Училище за роботи Робопартанци
 • Сламкови Платонови и Архимедови тела – представя 73 СУ "Владислав Граматик"

17:00 - 20:30

Лабораторен комплекс

Графикът на провеждане е: 
17:00
17:50
18:40
19:30 

Магия FRESH: Нощ на отворените врати в работилницата по киберсигурност

В лабораторията по киберсигурност ще се проведат кратки дискусии на тема „Сигурност в Интернет“ от млади изследователи в областта на киберсигурността, но основният фокус ще бъде поставен върху „хакерски“ демонстрации на някои лесно екслпоатируеми слабости, които касаят стандартни потребители. Посетителите ще имат възможност да се запознаят и с наличното оборудване, както и с екипа, който стои зад лабораторията. Ще бъдат показани данни за изминали и случващи се кибератаки в целия свят. Тъй като капацитета на залата за симулации е ограничен, за да се запишете за участие е необходимо да изпратите e-mail до a.shalamanova@sofiatech.bg. Молим при заявяване на желание за участие в демонстрацията да посочите най-удобния за Вас час. Във всяка група за симулацията има 20 места, като след изпращане на e-mail ще получите потвърждение за участие. 

17:00 - 18:00

Експериментариум

FRESH Кафене: момичетата на Любо

Когато е на 17, Любомир Янчев разработва проект за интелигентен домашен иконом, който да управлява вместо човека всички уреди в дома с гласови команди. Звучи примамливо: връщаш се вкъщи скапан след тежък ден и казваш на „Мелиса“: „Включи телевизора (осветлението, климатика, пералнята, хладилника), пусни ми музика“, докато се изтягаш блажено на дивана… Мечта… С този проект заедно със своя съученик печелят конкурса „Млади таланти“ на МОН. Днес Любо е на 21г. и е най-младият, успешен предприемач на България. Заповядайте да чуете един вдъхновяващ младеж и да научите повече за неговите мечти, за бизнеса му и за умните му джаджи с женски имена.

17:00 - 21:30

Лабораторен комплекс

Начало на обиколките:
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00

Магия FRESH: нощ на отворените врати в лабораторията по интелигентни комуникационни системи

Обиколка на лабораторията и представяне на оборудването и неговите възможности. Запознаване с екипа зад лабораторията и кратка презентация и демонстрация на дейностите, които се извършват в нея. Посетителите ще могат да видят уникален робот, който е третият по рода си в Европа за изследване на бордовите компютри на високоскоростни влакове и релсов път. Всяка обиколка е с продължителност около 30-40 минути, като по време на събитието ще се направят 5 обиколки. Желаещите да участват в обиколката ще се събират в коридора пред лабораторията по интелигентни комуникационни системи.

17:00 - 24:00

Пешеходен мост до София Тех Парк над "Цариградско шосе"

Магия FRESH: изложба „Шекспир е жив в науката“

Много от популярните сюжети на Шекспир всъщност имат своето научно обяснение. Отровите и еликсирите са оръжие, което най-популярните герои на Шекспир често избират. Повечето от включените в изложбата растения с токсични свойства се срещат из цяла Европа. Затова, с цел нашата собствена безопасност, е важно да ги познаваме, за да ги избягваме ако попаднем на тях. В Шекспировите произведения има и много теми, свързани с човешката същност и поведение, за които съвременната наука също има какво да каже. 

Изложбата „Шекспир е жив в науката“ е създадена от Британски съвет България в рамките на глобалния проект "Шекспир е жив" за отбелязване на живота и творчеството на най-известния драматург в света по повод навършването на 400 години от смъртта му. Автори на текстовете са младите учени от Лаборатория за слава FameLab. 

17:15 - 22:00

Лабораторен комплекс

Начало на обиколките:
17:15
18:15 
19:15 
20:15 
21:15

Лаборатория FRESH: нощ на отворените врати в лаборатория Биоинфотех

Обиколка на лабораторията и запознаване с екипа, който стои зад нея. Кратко представяне на дейността на лабораторията и основния проект, по който студентите от нея в момента работят (iGEM). Представяне на наличното оборудване и възможностите, които предлага. Демонстрации и възможност за извършване на лабораторни опити. Всяка обиколка е с продължителност до 30-40 минути, като по време на събитието са предвидени 5 обиколки. Групите ще се събират във фоайето на лаборатория Биоинфотех.

17:30 - 22:00

Лабораторен комплекс

Начало на обиколките:
17:30
18:30 
19:30 
20:30 
21:30 

Магия FRESH: нощ на отворените врати в лабораторията по бързо прототипиране

Обиколка на лабораторията и представяне и демонстриране на наличното оборудването и неговите възможности. Лабораторията разполага със седмия в света 3D принтер от този вид. Запознаване с екипа зад лабораторията и кратка презентация на дейностите, които се извършват в нея. Представяне на прототипи, изработени от машините в лабораторията. Всяка обиколка е с продължителност около 30-40 минути, като по време на събитието ще се направят 5 обиколки. Желаещите да участват в обиколката ще се събират в коридора пред лабораторията по бързо прототипиране. 

 

18:00 - 19:00

Експериментариум

FRESH кафене: До ЦЕРН и обратно

Той е харизматичен, водил е предаване по телевизията, един от българските учени, които половин година пребивават в ЦЕРН. Доц. д-р Леандър Литов от СУ “Климент Охридски” и ръководител на българския екип към Европейския център за ядрени изследвания ЦЕРН разработва проекти, свързани с Големия адронен колайдер от самото му начало. Ако има учен у нас, който може най-добре да обясни какво е Хигс-бозон, то това е доц. д-р Литов. Сега искаме да го попитаме – какви са новините от колайдера?

19:30 - 20:30

Експериментариум

Дигитален FRESH: Приказка за светлината

Видео връзка с Националната астрономическа обсерватория Рожен. Директорът на обсерваторията Никола Петров ще разкаже „приказка“ за светлината, ще ви потопи в звездния свят на астрономията и не на послесно място, ще ви пренесе в обсерваторията в Рожен. И като при всяка приказка, и в тази разказвачът ще се радва да отговори на въпроси от любознателни слушатели. 

20:30 - 21:00

Експериментариум

FRESH кафене: отрови и отвари, според Шекспир и науката

Видяхте ли на пешеходния мост към София Тех Парк изложбата "Шекспир е жив в науката"? Заповядайте да чуете и някои от нейните автори. В Шекспировите произведения има и много теми, свързани с човешката същност и поведение, за които съвременната наука също има какво да каже. 

21: 00 - 22:00

Експериментариум

Дигитален FRESH: Hall of FameLab

Онлайн международно излъчване на английски език от Природонаучния музей в Лондон на тема „Скрити светове“. Шестима финалисти от конкурса „Лаборатория за слава FameLab“, включително и от България, ще споделят интересни факти от скритите светове на молекулярната биология, астробиологията, вулканичния прах и много други. Заедно ще стискаме палци на инж. Ивайла Сопотенска, докторант по хранителни технологии и финалист от Лаборатория за слава FameLab България 2016 г.

Най-лесният начин да стигнете до София Тех Парк е с градски транспорт - тролейбуси 5 и 8, както и автобус 84, спират на новосъздадената спирка София Тех Парк на бул. Цариградско шосе. От нея се качвате на новия пешеходен мост и директно влизате в комплекса. Ако предпочитате да дойдете с автомобил, можете да ползвате платения паркинг на София Тех Парк - в него се влиза чрез отбивката на кръговото движение на 4-ти километър.

Технически Университет - София

17:00-21:00

Машинно-технологичен факултет

Лаборатория FRESH: нощ на отворените врати в Технически Университет - София

Като част от „Европейска нощ на учените 2016“, ТУ София ще отвори вратите на няколко от своите лаборатории, включително и на лабораторията  „Виртуална реалност“. Ще присъстват експерти, които ще запознаят посетителите с дейността на избраните лаборатории, както и с възможностите на оборудването им.

18:00 - 19:00

Машинно-технологичен факултет

Магия FRESH: роботите в медицината

Ще се проведе популярна презентация на тема „Роботите в медицината“, като част от дейността по проект „SPARKS“ за насърчаване на ангажираността с отговорни научни изследвания и иновации. Участващ учен: проф. д-р инж. Костадин Костадинов от Института по механика.

Софийската астрономическа обсерватория

Наука в града FRESH: Нощ на отворените врати в Софийската астрономическа обсерватория в Борисовата градина

Знаете ли, че в Софийската астрономическа обсерватория в Борисовата градина се намира най-старият действащ телескоп на постоянен фундамент в България? Заповядайте, за да научите повече от учените от катедрите "Астрономия" и "Метеорология и геофизика" във Физическия факултет на Софийския университет.

Презентации

18:15-18:30 Официално откриване и представяне на дейностите на катедрите „Астрономия“ и „Метеорология и геофизика“, и възможностите за професионална реализация 
18:30-19:15 Астрономията в древността и нейното значение за земеделието, културата и развитието на цивилизацията. Участващ учен: гл. ас. д-р Владимир Божилов
19:30-20:00 Как ледниците правят земетресения. Участващ учен: гл. ас. д-р Владимир Божилов
20:15-20:35 Кариера в науката – дискусия и представяне на европейския проект „Space Awareness“ от координатора на проекта за България Иво Джокин с участието на действащи учени и специалисти
20:35-20:45 Представяне на европейски проект „MA.R.CH.“ за подобряване на образованието по природни и инженерни науки в училищата. Участващ учен: гл. ас. д-р Владимир Божилов
21:00-21:45 Българската следва в галактиката Андромеда. Участващ учен: доц. д-р Петко Недялков
21:45-22:15 Прогнозата за времето – част от ежедневието ни. Участващ учен: докторант Красимир Стоев
22:30-23:15 Обръщането на полюсите на земното магнитно поле – риск за живота. Участващ учен: гл.ас. д-р Милен Цеков
23:15-23:45 Какво разказват сеизмограмите. Участващ учен: доц. д-р Ренета Райкова
23:45-24:00 Закриване на „Нощта“

Практически занимания

19:30-24:00 Попитай професора! – дискусия с действащи учени, която ще ви помогне да научите повече за българските научни изследвания в областта на астрономията на достъпен и популярен език; ще имате възможност да задавате въпроси по всички теми, свързани с Космоса, Вселената и Земята, и да получите компетентен отговор
19:30-24:00 Разходка и представяне на най-стария действащ телескоп на постоянен фундамент в България
20:30-24:00 Участие (при хубаво време) в реални астрономически наблюдения

 

 

 

Агробиоинститут

17:00-24:00

фоайето на Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ 

FRESH кафене: бобовите растения – източник на качествена храна и чиста околна среда

2016 година е обявена от ООН за Година на бобовите растения. Бобовите растения са жизненоважен източник на растителен протеин и аминокиселини за хората по целия свят и трябва да се консумират като част от здравословната диета за справяне със затлъстяването, както и за предотвратяване и подпомагане на управлението на хроничните заболявания, като диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак. Тези култури са и важен източник на растителен протеин за животните. 

По време на събитието гостите ще се запознаят с ползите от консумирането на бобовите култури, както и ще бъдат обявени победителите от конкурса „Бобовите култури – източник на качествена храна и чиста околна среда“. Тематичният конкурс има за цел популяризиране на бобовите растения. Повече за конкурса и правилата за участие, може да намерите тук.

Национален природонаучен музей при БАН

17:00

фасадата на Националния природонаучен музей 

Наука в града FRESH: Кой сте вие, г-н учен? 

Фотоизложба представя учените на Националния природонаучен музей (НПМ-БАН) в тяхната работна среда в музея – кабинетите, експозицията, фондохранилищата, лабораториите. Целта е публиката да се запознае с различните учени, които работят в един природонаучен музей и с предмета на техните проучвания. Фотоизложбата има за цел да „разбие“ представата за учения като човек в бяла престилка, който работи само в лаборатория. 

Изложбата ще продължи до 30 октомври.

18:00 - 19:30

зала „Ентомология“

FRESH кафене: Кухнята на пра-пра-пра-баба (или какво са яли нашите предци)

Ако сте мислели, че боб чорбата, шопската салата или пълнените чушки са български национални ястия, заповядайте на среща с вашата пра-пра-пра-... баба и разберете дали тя е на същото мнение. Очаква ви презентация, която проследява историята на основни хранителни продукти, следват игри и демонстрации на някои от техниките за обработката им. Участниците ще получават като подарък едно от нещата, които всеки римски войник бил длъжен да носи в багажа си. 

Презентация с игри и демонстрации от 18:00 до 19:30 ч.

 

Водещи: гл. ас. д-р Николай Симов и д-р Надежда Карастоянова

18:00 - 22:00

в музея и градинката около него

Лаборатория FRESH: уроци по чужди езици или разбирате ли прилепски

Учени от Центъра за изследване и защита на прилепите към НПМ-БАН ще направят презентация за ролята на прилепите в природата и защо е важно опазването им. След 20:00 ч. ще се проведат демонстрации за наблюдение и разпознаване на видовете с ултра-звуков детектор в градинката около музея.

Две презентации с начало съответно: 18:00 и 19:00 ч.

Демонстрации с ултра-звуков детектор: 20:00 и 22:00 ч.

Водещи: Ния Тошкова и Виолета Желязкова, асоциирани сътрудници на НПМ-БАН

18:30 ч.

зала „Левентис“ и залите с минерали

Магия FRESH: научно казино

Научното казино е създадено съвместно с гл. ас. д-р Аспарух Камбуров от Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ и д-р Петко Петков от Националния музей „Земята и хората“. Завъртането на глобуса с интерактивната дъска и на истинска рулетка със залози върху минералите, скалите и техните свойства могат да донесат награди на всеки, който има знания в областта на минералогията и географията. 

Начало на залаганията: 18:30 часа
Последни залози: 20:30 часа
Инспектор на маса: д-р Петко Петков 
Крупие: гл. ас. д-р Аспарух Камбуров
Касиер: д-р Таня Славова

Национален политехнически музей

18:30-19:30

FRESH кафене: 3D биопринтиране 

3D принтирането има изключително много приложения. Технологията дава възможност да създаваме много и различни неща – от ефектни украшения и макети до цели готови продукти. А представете си възможността да създаваме резервни части за своето тяло. Ще промени ли това хода на медицината? Нима няма да е началото на цяла нова епоха? Научете повече за 3D биопринтирането – този нов, високотехнологичен и обещаващ раздел, включващ медицина, биология, химия и физика. 

Участващи учени: Наско Стаменов, демонстратор в Национален политехнически музей и в Корпуса за бързо гърмене, и Ваньо Везиров, студент по медицина

19:00-21:00

Лаборатория FRESH: забавни демонстрации по физика

Забавни демонстрации по физика за всички възрасти! Ще видите балони на клечка, експерименти с течен азот, стробоскоп, „странна течност“ – ненютонов флуид, въздушно оръдие, както и много други!

Участващи учени: Калоян Генков, Станислав Хаджийски и Антон Зяпков, магистри във Физически факултет, СУ „Св. Климен Охридски“

21:30-22:30

Магия FRESH: химични чудеса по тъмно с Корпуса за бързо гърмене

Обратното на химията в училище – демонстрации, шеги, забава... и никакво изпитване. Дори и любителите на химията, които знаят какво да очакват, ще видят нещо ново!

Участващи учени: Наско Стаменов, демонстратор в Национален политехнически музей и в Корпуса за бързо гърмене

Музейко

След 19:30

Билетите - на касите в Музейко и онлайн на www.muzeiko.bg

FRESH Рожден ден!

Вечерта на 30 септември Музейко има двоен празник. Освен Европейската нощ на учените, музейковци отбелязват своя първи рожден ден! Ето защо, ако си навършил 18, имаме удоволствието да те поканим и на второто, много специално парти с научен привкус. В тон със сезона, темата на това Science Party е ЦВЕТОВЕ. Очакват ни многоцветни храни и напитки, химични огнени избухвания, интерактивна лекция. Ще разберем защо да съчетаваме храните си по цветове и как горят солите на различните метали както и как и защо възприемаме цветовете, а между интерактивните приказки и игри с научен привкус ще се подкрепяме с шотове „Дъга“ и коктейли във всевъзможни цветове.

Страница на събитието във Facebook

Програма в страната

Програмата за Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Габрово, Котел, Жеравна, Медвен и Рожен можете да намерите на сайта на БГ Наука www.nauka.bg

Споделете това