Дете на научен щанд на Софийски фестивал на науката
©

Iko media

Дигитална програма за ученици от 1 до 4 клас на 28 септември – 2 октомври 2020 г.

Създадени специално за по-млада публика, тези забавни и образователни събития предлагат атрактивно представяне на научни теми от учебния материал по математика, физика, химия, биология, география и български език. Всички училищни събития са безплатни, но за някои от тях е необходимо да направите предварителна резервация до 23 септември 2020 г. 

ЗА УЧЕНИЦИ

28 септември (понеделник) 2020 г.

9:30-10:10

работилница

Как да се превърнеш в жаба?

Какъв е пътят от яйцето до красивата пеперуда? Какво се случва вътре в какавидата? Защо гъсеницата пораства толкова бързо? Как поповата лъжичка става жаба? Силвия Коцева от Детски интерактивен център за наука и технологии TechnoMagicLand ви кани на научна работилница, в която ще изследвате промяната при жабата с подръчни материали, които могат да се намерят във всеки дом. А за финал ще направите и подскачаща оригами жаба.

11:00-11:40

работилница

Археолози на древните числа

Представете си, че сте археолог, който изследва числата на древен Египет. Ненадейно попадате в пирамида и откривате символи с ценна информация за броя животни, останали като плячка от последната битка на императора. Но какво означават тези египетски йероглифи? Учените от Център по забавна математика обещават в тази математическа работилница да ви пренесат в културата на древната цивилизация и да откриете как познатите арабски числа се изписват с египетски цифри, а оттам и да посмятате като древни египтяни.

29 септември (вторник) 2020 г.

9:30-10:10

работилница

Загадките на дивите котки

Колко различни са различните видове диви котки? По какво си приличат? А по какво се различават? Къде и как живеят? Каква е защитната им маскировка? Добре дошли в света на едни от най-изумителните същества на планетата – дивите котки! Очакват ви впечатляващи истории, снимки и звуци от загадъчния им и... малко страшен свят. Д-р Филип Дандолов от образователния екип на Детски научен център Музейко обещава не просто да ви потопи в царството на мъркащите и ръмжащи бозайници, но и да ви представи неподозирани неща за света около вас.

30 септември (сряда) 2020 г.

9:30-10:10

работилница

Хората на България – география в комикси

Географията изучава връзката между природата и хората и как разпределението и броят на хората са свързани. Доц. Мая Василева и доц. Тони Трайков от Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ канят най-малките гости на фестивала да създадат своя история и да изработят комикс книжка за населението на България. Участниците в работилницата ще научат още и как часовете по „Човек и общество“ помагат да разберем важни процеси за хората.

1 октомври (четвъртък) 2020 г.

9:30-10:10

работилница

Най-опасните животни на планетата

Отровни паяци от Бразилия, страшни акули край бреговете на Австралия, коварни змии от Африка, свирепи комари от Азия… Има животни, от които доста ни е страх. За някои от тях битуват градски легенди, далеч надхвърлящи истинската им опасност, а други са нелепо подценявани. Запознайте се с най-опасните животни на планетата и създайте макет на отровна медуза в тази спираща дъха работилница на Географ БГ.

11:00-11:40

работилница

Мисия инженер

Любопитни ли сте да научите с какво се занимава инженерът? Той строи и създава всевъзможни неща – от сгради през пътища до самолети. А какво ще кажете да станете инженер, когато пораснете? Дали е интересно? А трудно? Екипът на Образователна програма Космически предизвикателства за деца ви предизвиква да се превърнете в изобретател за час, да научите за света на инженера и да сглобите два инженерни прототипа на въздушен винт, по-познат като перка или пропелер. Първият вид ще лети надолу, а вторият ще се издига нагоре. За финал ще разберете и каква е връзката между плодовете и семената на клена и явора, вертолета и витловия самолет.

2 октомври (петък) 2020 г.

9:30-10:10

работилница

Науката в руло тоалетна хартия 

Дори къс тоалетна хартия може да покаже колко са здрави влакнестите материали, как растенията приемат хранителни вещества и как се правят багрилата за рисуване. Химикът, преподавател, демонстратор и финалист в конкурса за комуникация на науката FameLab Наско Стаменов гарантирано ще развихри въображението ви в това лудешко и вълнуващо научно шоу. 

ЗА УЧИТЕЛИ

2 октомври (петък) 2020 г. 

11:00-11:45

презентация

Малки ли са децата за наука

Какво е учене чрез преживяване? А учене чрез правене? Какво представляват предметно-базираното и проектно-базираното учене? Весела Герчева, директор „Програми и изложби“ на Детски научен център Музейко и Милена Савова, лидер на образователния екип на Музейко, ще запознаят учителите от детски градини и начален курс с неформални методи на обучение и с това как те могат да се ползват при комуникация на наука дори при най-малките.

Събитието е подходящо за учители в детски градини и начален курс на обучение.

Вижте още