Дете на научен щанд на Софийски фестивал на науката
©

Iko media

Дигитална програма за ученици от 1 до 4 клас на 17 и 18 май 2021 г.

Създадени специално за по-млада публика, тези забавни и образователни събития предлагат атрактивно представяне на научни теми от учебния материал по математика, физика, химия, биология и география.

Всички училищни събития са безплатни, но е необходимо да направите предварителна резервация до 12 май 2021 г. 

17 май 2021 г. (понеделник)

9:30-10:15

работилница

Ракети

От изобретяването на барута до днес едно нещо е вълнувало човечеството – как това тук мога да го запратя ей там? С времето „ей там“ е ставало все по-далеч и по-далеч. През 1969 г. „ей там“ е на 384,000 км., а от известно време се оглеждаме и в едно „ей там“ на 207 млн. км. от тук. Но, за да стигнем ни трябва ракета. С течно гориво, с твърдо гориво, самата ракета като собствено гориво – всичко това ще видим в научното шоу „Ракети“ и ще си отговорим на въпроса: „как да стигна чак ей там?“ Представят химиците и FameLab финалисти Наско Стаменов и Борис Яначков. Наско е учител, който се опитва да зарази деца и възрастни с любовта си към химията, а Борис винаги разполага с подходящата апаратура в своята работа.

10:30-11:15

научно шоу

Колкото повече, толкова повече

„Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и това са две гърненца с мед“ – казва Мечо Пух и доволно потрива лапи. Но откъде идва медът, кой го създава? Пчелите, разбира се! Знаете ли, че на света има над 20,000 вида пчели, но в рояка те са само три типа – царица, работнички и търтеи. Хммм, а как се става царица? По какво тялото на пчелата е различно от нашето, човешко тяло? И виждат ли пчелите червения цвят? Как си говорят помежду си и обичат ли да танцуват? Къде живеят? Защо е толкова важно да ги опазим? И накрая, но не и по важност, защо различните цветя дават различни видове мед? За нищо на света не пропускайте омагьосващото научно шоу на ДНК – Детски Научен Клас и ще получите отговори на всички тези сладко-медени въпроси. Бззз!

Научното шоу се осъществява в партньорство с Kaufland.

11:30-12:15

работилница

Време е за климат

Какво е климат? Каква е разликата между време и климат? Какво са атмосфера, хидросфера, литосфера, биосфера и криосфера? Кои са климатичните пояси на Земята и как ние хората влияем на климата? Присъединете се към Мирна Матов – докторант по метеорология в СУ „Св. Климент Охридски“ и част от Образователния екип на Детски научен център Музейко – и ще си отговорите на тези въпроси през серия от зрелищни демонстрации и експерименти.

18 май 2021 г. (вторник)

9:30-10:15

работилница

Загубената пчела

„Загубената пчела“ е поучителна българска приказка от Елин Пелин. Със сюжет за лекомислено действие на малко момче, приказката повдига сериозния въпрос за ролята на пчелите в природата и опасността от тяхното изчезване. В тази работилница на фондация „Таратанци“ ще създадете свои костюми и реквизити, ще влезете в ролята на героите от приказката и ще преживеете техните тревоги и радости. На финала ще научите за безценния трудов процес на пчелите, на които дължим близо ⅓ от храната на трапезата, и какво би се случило, ако те изчезнат.

10:30-11:15

научно шоу

Тайните на нощното небе

Ако погледнем нагоре към небето в ясна нощ, виждаме хиляди звезди. Но какви други причудливи обекти се крият там, невидими за невъоръженото око? Астрофизикът Калина Стоименова от Детски интерактивен център TechnoMagicLand ще ви поведе на незабравимо пътешествие сред ярки звезди гиганти, далечни планети, красиви мъглявини, огромни галактики и свръхмасивни черни дупки. Ще научите за различните обекти и събития в небето над нас, както и как да ги търсите и изследвате.

Вижте още

Споделете това