Деца наблюдават научен експеримент
©

Iko media

Дигитална програма за ученици от 5 до 7 клас на 28 септември – 2 октомври 2020 г.

Създадени специално за по-млада публика, тези забавни и образователни събития предлагат атрактивно представяне на научни теми от учебния материал по математика, физика, химия, биология, география и български език. Всички училищни събития са безплатни, но за някои от тях е необходимо да направите предварителна резервация до 23 септември 2020 г. 

28 септември (понеделник) 2020 г.

10:00-10:45

презентация

Тропическо оцеляване

Панама, Коста Рика, Индонезия, Малайзия, Хавайските острови... все райски кътчета, дом на животни и растения толкова чудновати, че дори е трудно да си ги представим. Виолета Желязкова и Ния Тошкова ще ви отведат до най-голямата пещерна зала на планетата, където може да се побере целият връх Вихрен, ще разкажат защо прилепните колонии са толкова важни и ще помогнат да си отговорите на въпроса дали прилепите имат приятели вампири. Ще посетите гигантските пещери на Борнео, лавовите тръби на Хаваите и, разбира се, новооткритите пропасти на България, където всеки от вас ще бъде откривател. И ще научите колко хубав може да бъде светът, когато се грижим за него. Ния и Виолета са биолози докторанти към БАН и финалисти в конкурса за комуникация на науката FameLab. Занимават се с изследването на пещери и прилепи повече от 10 години и имат богат опит в работата с деца. Участвали са в пещерни експедиции на четири континента, но винаги предпочитат да се връщат в България.

 

29 септември (вторник) 2020 г.

10:00-10:45

научно шоу 

Бррр! Студ

Най-ниската температура, измерена в България е 38,3 °С. Най-ниската измерена температура на въздуха въобще е 89,2 °С. Химиците, демонстратори в Корпуса за бързо гърмене към СУ „Св. Климент Охридски“ и финалисти в конкурса за комуникация на науката FameLab Наско Стаменов и Борис Яначков обещават да отидат дори по-далеч. Не пропускайте тяхното крио научно шоу (от гръцкото криос – студен, леден), в което с помощта на течен азот, те ще замразяват и изследват какво се случва с тъканите и ще създават крио музика. Бррр!

11:00-11:45

работилница

Светлина срещу сянка

Какво е светлината в архитектурата? Как ни кара да се чувстваме тя? А каква е връзката между светлина и сянка? Как те напълно променят пространството около нас? В това интерактивно светло-сенчесто занимание на Детска архитектурна работилница ще създадете триизмерна структура от различни материали и ще осветите и тествате получените резултати.

11:30-12:15

научно шоу

 

Тежи ли въздухът?

Колко тежи въздухът? Сякаш малко, но така ли е наистина? Чрез опити и демонстрации, физиците проф. Драгия Иванов и д-р Стефан Николов от ПУ „Паисий Хилендарски“ ще ви убедят колко много всъщност тежи атмосферата. Като допълнителен бонус ще получите упътвания и лесно ще можете да повторите опитите у дома и в училище, защото те ще изискват единствено предмети и материали от ежедневието.

30 септември (сряда) 2020 г.

10:00-10:45

научно шоу

Под пара

Купувате си чипс. Отваряте и… половината пакет е празен. Има ли наука тук или просто си купувате въздух в опаковка? А балончетата в газираната вода и другите безалкохолни? Как се получават? Все въпроси, на които ще си отговорите в научното шоу „Под пара“ на Златина Димитрова от Детски интерактивен център за наука и технологии TechnoMagicLand и финалист в конкурса за комуникация на науката FameLab. Нека експериментите започнат сега, а вие си запушете ушите, защото предстои голямо БУМ!

11:00-11:45

работилница

Помогни на Земята

Чухте, че планетата се затопля и че всички трябва да сме отговорни, нали? Но какво означава това в конкретни стъпки... всеки ден? Защо това как живеем и се храним влияе на всичко около нас? Посетете работилницата на Сдружение Екосистем Юръп и изследвайте как с помощта на науката можем да запазим Земята, за да продължи тя да бъде най-доброто възможно място за живеене. Защото тя е това, нали?

12:15-13:00

работилница

Езикови игри

Има ли връзка езикът с точните науки? Как съвременните технологии ни помагат да учим и използваме българския език? Ще откриете това сами, като участвате в решаването на занимателни езикови задачи с разнообразен сюжет и от различни области – граматика, чужди думи, фразеологизми, отношения между думите. Ще можете да изберете дали да се присъедините към състезателен отбор, или да наблюдавате състезанието. Каквото и да решите, заедно с млади учени от Института за български език – БАН ще бъдете участници в истинско езиково приключение.

1 октомври (четвъртък) 2020 г.

10:00-10:45

презентация

Чудовища в Космоса 

Всички сме чували за страшните обитатели на космическия зоопарк – черните дупки и неутронните звезди, но знаем ли какво точно са те? Как се образуват, колко далеч са от нас и как въобще разбираме, че ги има? Можем ли спокойно да си кръжим около една черна дупка? А ако падаме в нея има ли шанс да не се превърнем в спагети? Открийте страшно-странно-впечатляващия свят на „Чудовища в Космоса“ с Виктор Данчев, координатор на Образователна програма Космически предизвикателства“ и докторант по теоретична астрофизика в СУ „Св. Климент Охридски“.

2 октомври (петък) 2020 г.

10:00-10:45

презентация / научно шоу

Скенер за Земя и хора

Лекарите използват скенер, рентген и други сложни устройства, за да гледат в тялото ни. След това ни поставят диагноза. Подобни принципи са в основата на сателитните и радарните наблюдения на Земята. Това означава ли, че можем да диагностицираме Земята отдалече? За приликите между човешкото тяло и земната повърхност, които се виждат през скенери и радари, за това кой е Доплер и какво важно нещо е открил, с експерименти и демонстрации, д-р Теменужка Спасова от Института по космически изследвания и технологии – БАН и финалист в конкурса за комуникация на науката FameLab сближава човека и планетата.

Вижте още