Деца наблюдават научен експеримент
©

Iko media

Дигитална програма за ученици от 5 до 7 клас на 17 и 18 май 2021 г.

Създадени специално за по-млада публика, тези забавни и образователни събития предлагат атрактивно представяне на научни теми от учебния материал по математика, физика, химия, биология и география.

Всички училищни събития са безплатни, но е необходимо да направите предварителна резервация до 12 май 2021 г. 

17 май 2021 г. (понеделник)

13:00-13:45

работилница

От нищо нещо

Зад ъпсайклинг (upcycling) се крие процес с огромен творчески заряд, който превръща ненужни стари вещи в уникални предмети на изкуството и дизайна. Това спомага за намаляване на консумацията на нови суровини, което от своя страна води до намаляване на потреблението на енергия, замърсяването на въздуха, водите и дори до ограничаване на емисиите на парникови газове. Не пропускайте работилницата на Гьоте-институт София – ще научите за ъпсайклинга и ще се докоснете до него от първа ръка, като изработите свещници от стъклен буркан и пластмасови сламки, които ще бъдат забранени за употреба в страните от Европейския съюз от юли 2021 г.

14:00-14:45

работилница

Математически фокуси

Математическите фокуси са увлекателен начин за представяне на закономерности в математиката и математикът и съосновател на образователна инициатива „Център по забавна математика“ Светлана Горанова ще ви убеди в това. Ще научите как математическите тайни за числата могат умело да се замаскират със зарове, домино, клечки, часовници, календари и карти, а след това ще влезете в ролята на фокусници и ще омагьосате своята първа аудитория. Вдъхновител на тази работилница е американският математик, специализирал в областта на забавната математика, Мартин Гарднер.

15:00-15:45

научно шоу

Как точно работят модерните технологии?

Възрастните с удивление (и малко завист) наблюдаваме съвременните деца, които са повече от умели с дистанционното на телевизора, смартфона, таблета и компютъра. Те са магьосници с дигиталните устройства и технологиите, затова ги каним да разберат и малко повече за това как работят те. Веселин Русинов и Марина Русинова, възпитаници на Факултета по математика и информатика в СУ „Св. Климент Охридски“ и призьори от конкурса FameLab, ще открехнат завесата за тайните на IPTV и сателитната телевизия, големите данни и защо са важни, вали ли и какво от дигиталните облаци, как работят мобилните телефони, които вече се възприемат като даденост и каква е връзката между 5G и умните градове. Обещаваме да е забавно, информативно и незабравимо!

Научното шоу се осъществява в партньорство с А1.

 

18 май 2021 г. (вторник)

11:30-12:15

работилница

Как разговарят компютрите?

Запознайте се с интересния език на компютрите! Ще получите кодирано тайно съобщение с двоични числа и за да го разгадаете, ще е необходимо да преминете от двоичен в десетичен запис. Ще научите и как тактично да питате възрастните на колко години са, без да ги обидите. Представя физикът Цанимир Ангелов, който е сред най-изявените преподаватели в образователна инициатива „Център по забавна математика“ и финалист в конкурса за комуникация на науката FameLab.

13:00-13:45

презентация

Животните, за които не сме чували

Учените непрестанно откриват и описват нови видове животни и растения. Едва ли обаче има човек, който да познава всички животни на Земята. В срещата с географа д-р Димитър Желев ще се запознаете с изумителни животни, които може и да не са „рок звезди“ в животинското царство, но със сигурност си струва да познавате. Димитър Желев е съосновател на сайта „Географ БГ“, преподавател в Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, автор на книгата „10 неразказани истории за света“ и победител в конкурса за комуникация на науката FameLab All Stars 2015.

Вижте още

Споделете това