Програма за ученици от 5 до 7 клас на 14 и 15 май 2020 г.

14 май (четвъртък) 2020 г.

9:30-10:30

зала Космос 

в партньорство с А1

В джобчето ми дрънкат… метали

В началото е била медта, после, заедно с калая, е дошъл бронзът, който е заместен от желязото, а то е отстъпило място на стоманата, докато златото и среброто са стояли за красота. Днес нещата са по-различни – от първите 92 елемента в Периодичната система над 70 са метали, които срещаме в ежедневието. Но къде и как ги използваме? Отговорът се крие в джоба на всеки от нас... Представя химикът, учител, демонстратор във взривоопасния Корпус за бързо гърмене и финалист в конкурса за комуникация на науката FameLab – Наско Стаменов.

11:00-12:00

зала Космос 

в партньорство с А1

Тропическо оцеляване

Панама, Коста Рика, Индонезия, Малайзия, Хавайските острови... все райски кътчета, дом на животни и растения толкова чудновати, че дори е трудно да си ги представим. Виолета Желязкова и Ния Тошкова ще ви отведат до най-голямата пещерна зала на планетата, където може да се побере целият връх Вихрен, ще разкажат защо прилепните колонии са толкова важни и ще помогнат да си отговорите на въпроса дали прилепите имат приятели вампири. Ще посетите гигантските пещери на Борнео, лавовите тръби на Хаваите и, разбира се, новооткритите пропасти на България, където всеки от вас ще бъде откривател. И ще научите колко хубав може да бъде светът, когато се грижим за него. Ния и Виолета са биолози докторанти към БАН и финалисти в конкурса за комуникация на науката FameLab. Занимават се с изследването на пещери и прилепи повече от 10 години и имат богат опит в работата с деца. Участвали са в пещерни експедиции на четири континента, но предпочитат винаги да се връщат в България.

12:30-13:30
14:00-15:00

зала  ДНК

Уеб дизайн за деца 

Какво е интернет, домейн и хостинг? Как с програмата Weebly могат да се създават текст и визуален дизайн на уебсайт? Не пропускайте творческата работилница на SoftUni Kids, за да надникнете в любопитния свят на уеб дизайна и да научите как да ползвате интернет ресурси за създаването на собствен уебсайт.

За целите на работилницата ще бъдат осигурени лаптопи.

12:30-13:30
14:00-15:00

зала Лаборатория

в партньорство с Аурубис

Нано работилница за чист въздух

Чистият въздух е прозрачен газ без цвят, мирис и вкус – така пише в учебника по "Човекът и природата" за трети клас. Напоследък обаче сякаш можем да твърдим подобно нещо само ако природата е зад затворен прозорец с дебели завеси. Срещата с д-р Божидар Стефанов, нанотехнолог, преподавател в Технически университет – София и финалист в конкурса за комуникация на науката FameLab, ще ви запознае със замърсителите във въздуха (включително невидимите с просто око), начините за измерване на замърсяването и как с помощта на нанотехнологията и катализа то може да бъде ограничено.

12:30-13:30
14:00-15:00

зала Котангенс

Превърни старата фланелка в торба и я ползвай

Супермаркети, молове и квартални магазини все още ползват небиоразградими найлонови пликове, които щом попаднат в околната среда вредят на почвата, реките и океаните. Можем ли ние да помогнем? Да, като рециклираме използваните найлонови пликове и ползваме само памучни торби. Ако всички спрем да ползваме найлонови пликове, то тогава те ще станат излишни и повече няма да се произвеждат. Присъединете се към работилницата на Гьоте-институт София, за да превърнете стара памучна фланелка в торба и я ползвайте в ежедневието.

15:30-16:30

зала Космос 

в партньорство с А1

Бррр! Студ

Най-ниската температура, измерена в България е -38,3 С. Най-ниската измерена температура на въздуха въобще е -89,2 С. Химиците, демонстратори в Корпуса за бързо гърмене към СУ "Св. Климент Охридски" и финалисти в конкурса за комуникация на науката FameLab Наско Стаменов и Борис Яначков обещават да отидат дори по-далеч. Не пропускайте тяхното крио научно шоу (от гръцкото криос – студен, леден), в което с помощта на течен азот, те ще замразяват и изследват какво се случва с тъканите и ще създават крио музика. Бррр!

15 май (петък) 2020 г.

9:30-10:30
11:00-12:00

зала ДНК

Светлина срещу сянка

Какво е светлината в архитектурата? Как ни кара да се чувстваме тя? А каква е връзката между светлина и сянка? Как те напълно променят пространството около нас? В това интерактивно светло-сенчесто занимание на Детска архитектурна работилница ще създадете триизмерна структура от различни материали и ще осветите и тествате получените резултати.

9:30-10:30
11:00-12:00

зала Лаборатория

в партньорство с Аурубис 

Помогни на Земята

Чухте, че планетата се затопля и че всички трябва да сме отговорни, нали? Но какво означава това в конкретни стъпки... всеки ден? Защо това как живеем и се храним влияе на всичко около нас? Посетете работилницата на сдружение "Екосистем Юръп" и изследвайте как с помощта на науката можем да запазим Земята, за да продължи тя да бъде най-доброто възможно място за живеене. Защото тя е, нали?

10:00-11:00
13:00-14:00
16:00-17:00

зала Атом

Работилница по физика

В работилницата по физика ще сглобите собствени инсталации за експерименти, разработени от екипа на Образователна инициатива Университет за деца. Така неусетно, докато учите интересни научни закони и принципи, ще се потопите в света на науката, ще се запознаете с практическата част на физиката и ще придобиете по-силна мотивация за изследване на околния свят.

11:30-12:30

зала Космос 

в партньорство с А1

Тежи ли въздухът 

Колко тежи въздухът? Сякаш малко, но така ли е наистина? Чрез опити и демонстрации, физиците проф. Драгия Иванов и д-р Стефан Николов от ПУ "Паисий Хилендарски" ще ви убедят колко много всъщност тежи атмосферата. Като допълнителен бонус ще получите упътвания и лесно ще можете да повторите опитите у дома и в училище, защото те ще изискват единствено предмети и материали от ежедневието.

11:30-12:30
14:30-15:30

зала Атом

Работилница по електроника

В работилницата по електроника ще сглобите собствени електронни платки, разработени от екипа на Образователна инициатива Университет за деца. Ще се запознаете с основни понятия и закони от механиката и електрониката, ще боравите с поялник, ще научите какво е резистор, светодиод и електронна платка. Работилницата цели да ви вдъхнови за креативност и преследване на кариера в сферата на инженерните науки.

13:00-14:00

зала Космос 

в партньорство с А1

Под пара

Купувате си чипс. Отваряте и… половината пакет е празен. Има ли наука тук или просто си купувате въздух в опаковка? А балончетата в газираната вода и другите безалкохолни? Как се получават? Все въпроси, на които ще си отговорите в научното шоу "Под пара" на Златина Димитрова от Детски интерактивен център за наука и технологии TechnoMagicLand и финалист в конкурса за комуникация на науката FameLab. Нека експериментите започнат сега, а вие си запушете ушите, защото предстои голямо БУМ!

14:30-15:30

зала Космос 

в партньорство с А1

Чудовища в Космоса 

Всички сме чували за страшните обитатели на космическия зоопарк – черните дупки и неутронните звезди, но знаем ли какво точно са те? Как се образуват, колко далеч са от нас и как въобще разбираме, че ги има? Можем ли спокойно да си кръжим около една черна дупка? А ако падаме в нея има ли шанс да не се превърнем в спагети? Открийте страшно-странно-впечатляващия свят на "Чудовища в Космоса" с Виктор Данчев, координатор на Образователна програма Космически предизвикателства и докторант по теоретична астрофизика в СУ "Св. Климент Охридски".

16:00-17:00

зала Космос 

в партньорство с А1

Скенер на Земя и хора

Лекарите използват скенер, рентген и други сложни устройства, за да гледат в тялото ни. След това ни поставят диагноза. Подобни принципи са в основата на сателитните и радарните наблюдения на Земята. Това означава ли, че можем да диагностицираме Земята отдалече? За приликите между човешкото тяло и земната повърхност, които се виждат през скенери и радари, за това кой е Доплер и какво важно нещо е открил, с експерименти и демонстрации на живо, д-р Теменужка Спасова от Института по космически изследвания и технологии – БАН и финалист в конкурса за комуникация на науката FameLab сближава човека и планетата.

16:00-17:00

зала ДНК

Езикови игри

Има ли връзка езикът с точните науки? Как съвременните технологии ни помагат да учим и използваме българския език? Ще откриете това сами, като участвате в решаването на занимателни езикови задачи с разнообразен сюжет и от различни области – граматика, чужди думи, фразеологизми, отношения между думите. Ще можете да изберете дали да се присъедините към състезателен отбор или към публиката. Каквото и да решите, заедно с млади учени от Института за български език – БАН ще бъдете участници в истинско езиково приключение.

Вижте още