Sofia Science Festival

Дигитална програма за ученици от 8 до 12 клас на 28 септември – 2 октомври 2020 г.

Създадени специално за по-млада публика, тези забавни и образователни събития предлагат атрактивно представяне на научни теми от учебния материал по математика, физика, химия, биология, география и български език. Всички училищни събития са безплатни, но за някои от тях е необходимо да направите предварителна резервация до 23 септември 2020 г. 

1 октомври (четвъртък) 2020 г.

11:30-12:15

презентация

Да хакнеш пространството

Където и да се движим или шофираме в наше време, споделяме географска информация. Всяка снимка, направена с мобилен телефон, е натоварена с дигитална география. Светът е залят от геобазирани данни и повечето успешни стартъп инициативи използват тази информация. Живеем във време, в което да хакнеш пространството е шанс за успех и ключът към това е географията... За геонауката и какво я прави една от най-обещаващите науки на бъдещето разказва д-р Димитър Желев, географ, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, съосновател на Географ БГ и победител в конкурса за комуникация на науката FameLab All Stars.

14:00-15:00

работилница 

Институт по обща и неорганична химия – БАН

ул. „Акад. Георги Бончев“, бл. 11, София

 

Светлина и молекули

Северно сияние, светулки, светодиоди, симпатични мастила, фосфор... Това е само малка част от обектите и явленията, които думата луминесценция обединява.

Собственото, студено светене на веществото ще бъде темата на работилницата на д-р Цветан Захариев от Института по обща и неорганична химия към БАН. Ще видите демонстрации на различни светещи вещества и материали и ще научите какво се крие зад тяхното излъчване и как са променили живота ни в последните няколко десетилетия.

Работилницата е подходяща за ученици 10-12 клас.

Капацитет: 10-12 ученици.

Вижте още