Sofia Science Festival

Дигитална програма за ученици от 8 до 12 клас на 17 и 18 май 2021 г.

Създадени специално за по-млада публика, тези забавни и образователни събития предлагат атрактивно представяне на научни теми от учебния материал по математика, физика, химия, биология и география.

Всички училищни събития са безплатни, но е необходимо да направите предварителна резервация до 12 май 2021 г. 

18 май 2021 г. (вторник)

14:00-14:45

работилница

Животът – от възникването до днес

Животът – многоцветен, многообразен и неизчерпаем е навсякъде около нас... Но какви са условията, довели до неговото зараждане? Как се е развил, намножил, процъфтял след това? Едва ли можем да пресъздадем всички стъпки в един експеримент в домашни условия... но поне можем да опитаме! Биологът д-р Петър Ефтимов и химикът Александра Тасева ще пресъздадат живота на Земята в три стъпки:

  1. вулканичният ад на първичната Земя (да направим химичен вулкан);
  2. съживи ме (експеримент с лиофилизирани микроорганизми);
  3. цветната революция на растенията (експеримент, показващ проводящата система на растенията).

Д-р Петър Ефтимов е ветеринарен лекар, молекулярен биолог, преподавател в Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и победител в конкурса за комуникация на науката FameLab България 2016. С отявлен интерес към науката още от малък, днес той е един от вдъхновяващите учени и комуникатори на наука в България. Фармацевтът Александра Тасева е докторант в Тринити Колидж Дъблин, Ирландия. Част е от Корпуса за бързо гърмене и традиционните „Вечери на химията“ в Химическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, както и FameLab финалист.

Вижте още

Споделете това