Европейска нощ на учените

26 септември (петък) 2014г.

Вход свободен

Русенски университет

Програмата на Русенския университет за отбелязване на Европейската нощ на учените е посветена на Международната година на кристалографията. Тя включва редица събития с участието на членове на академичната общност и русенския клуб по предприемачество Start it Smart.

10:30

• Откриване на постерна изложба, посветена на Международната година на кристалографията и предоставена от Националния музей за земята и хора-София. 

• Откриване на експозиция от минерали и кристали от частните колекции на Анна Димитрова от Русе, и проф. дмн Степан Терзиян, предоставени по повод Нощта на учените 

• Скритите таланти на един учен – откриване на авторска фотоизложба на проф. дмн Степан Терзиян.

(Централно фоайе на университета)

11:00

Научно кафене "Кристалографията в научния дебат". Научни съобщения за приложението на кристалографията в различни сфери на социалната практика. Специално участие на д-р Милен Кадийски от Института по минералогия и кристалография към БАН.

(зала 2.203)

12:00

Ателие на младите таланти "Кристалите в моето въображение" - Ученици от русенски училища ще могат да научат повече за кристалите в открит урок, изнесен от преподавател от университета, а също да генерират компютърни изображения на кристали в състезание с награди.

(Център за докторанти)

13:00 "Минерали и кристали на живо" – посещение в пещерата „Орлова чука“ /с. Пепелина, Русенска област/
14:00

Панаир на идеите "Кристалографията в живота". Презентация на иновативни идеи за приложението на кристалографията. Представяне на призьорите в конкурса за иновации на русенския клуб по предприемачество Start it Smart

(Заседателна зала, Централен корпус)

16:00-17:00

Посещение на новия Екомузей в Русе 

С любезното съдействие на ръководството на РИМ-Русе екомузеят ще отвори врати специално за членовете на академичната общност преди неговото официално откриване.

18:00

Концерт "Кристални ритми" – концертът е отворен за гражданите на Русе, а в него ще участват самодейните състави на Русенския университет.

(Канев център)

През целия ден в зала 1.422 Б на широкоформатен тъч скрийн дисплей /мултиборд/ ще бъде предоставен интерактивен достъп до музейни колекции от кристали на всички заинтересувани граждани и членове на академичната общност от Русенския университет.

 

Проектът K-TRIO 2 за Европейска нощ на учените се финансира от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020”.

Вижте още

Споделете това