Кога 29 септември (петък) 2017, 18:00-22:00 часа
Къде

Институт по зеленчукови култури „Марица“

Медицински униврситет - Пловдив

Как вход свободен 

Медицински университет – Пловдив

Медицински университет – Пловдив
бул. Васил Априлов 15A

16:30-18:00

Наука в града FRESH: Quo vadis, Homo Sapiens

Два отбора от изтъкнати гост-учени, асистенти и студенти ще представят две противоположни тези и визии за развитието на човека. Награждаването на отбора победител ще се проведе от 18 часа. 

  Европейски кът

Институт по зеленчукови култури „Марица“

ИЗК „Марица“,
ул. Брезовско шосе 32

18:00 - 19:00

FRESH кафене: семейство Картофови (Solanaceae)  – богатство и разнообразие в района на България
Конферентна зала на ИЗК Марица

Знаете ли, че доматите, картофите и пипера са един прекрасен дар от маите и инките, отглеждани в района на Централна и Южна Америка? И трите култури се характеризират с невероятно разнообразие от форми, цветове и най-вече с изключителни хранителни качества.

Посетете нашето FRESH кафене, за да научите много любопитни подробности и факти за семейство Картофови (Solanaceae), което обхваща икономически важни видове използвани за храна (домати, картофи, пипер и паладжан), за медицински цели (беладона, татул, бленика), както и такива с декоративна цел (петунии, физалис).

18:00-19:00

FRESH кафене: Разговор със стипендианти на ЕК 
Конферентна зала на ИЗК Марица 

Среща със стипендианти на ЕК – разговор на тема: „Как спечелих стипендия и какво надградих чрез нея към моя професионален опит”.

19:30-20:30

Магия FRESH: Зеленчуците на ИЗК Марица
Конферентна зала на ИЗК Марица 

Участие на аудиторията във викторина, попълване на въпросници, дегустация на зеленчуци – сортове на ИЗК Марица и др.

20.30-21.30 Лаборатория FRESH: Химически експерименти и конкурс за детска рисунка
Лабораторията по агрохимия на ИЗК Марица
  Европейски кът

Университет по хранителни технологии – Пловдив

17:00-17:30 

Официално откриване от Ректора на УХТ, проф. дти. Кольо Динков
Аула „Милен Бешков“, Ректорат на УХТ

17:30–18:30 

FRESH кафене: Чрез здравословно хранене към по-дълъг и щастлив живот
Аула „Милен Бешков“, Ректорат на УХТ

Проф. Сапунджиева ще изнесе лекция за здравословното хранене, а дискусията ше продължи на чаша здравословна напитка. Присъстващите ще получат отговор на всички въпроси, които ги вълнуват във връзка с храненето

17:30–18:30 

Магия FRESH: Искам да съм изследовател
Ректорат на УХТ

Млади преподаватели ще ръководят любознателните в първите им стъпки в науката

17:30–18:30

Магия FRESH: Конкурс здравословна закуска ‘FRESH Touch’
Ректорат на УХТ

Под ръководството на млади научни работници и студенти, деца ще приготвят здравословни сандвичи. Най-добрите ще получат награди, а присъстващите ще се забавялват и дегустират.

18:30–22:00

Магия FRESH: Европейска платформа за здравословно хранене
Аула „Милен Бешков“, Ректорат на УХТ

Интеркативно представяне и дискусии на изследвания на научни колективи от УХТ върху храненето на деца, ученици, студенти, спортисти, възрастни хора и др. Презентации на научни разработки на млади учени и студенти.

18:00-22:00

Наука в града FRESH: Тематични кулинарни състезания
Ректорат на УХТ

Представяйки ролята на компоненти в храните, преподаватели ще проведат обучение за изработка на здравословни храни и напитки. 

18:00-20:00

Наука в града FRESH: Тематични кулинарни състезания
Ректорат на УХТ

Здравословна сладкарска работилница – млади научни работници и студенти ще обучават възрастните на тема „Възможности за приготвяне на традиционни и сезонни здравословни десерти“, разкривайки тайните на сладкарството.

18:00-22:00

Наука в града FRESH: Викторина „Познавам ли здравословните храни“
Ректорат на УХТ

Ще бъде проведена забавна викторина със здравословни награди.

18:00-22:00

Магия FRESH: Изложба на здравословни храни
Ректорат на УХТ

Ще бъдат представени кулинарни ястия, обогатени с биологично активни компоненти и функционални добавки на база научни разработки на колективи от УХТ.

19:00-19:15 

Награждаване на победителите от конкурса ‘FRESH Touch’
Ректорат на УХТ

19:00-20:00

Магия FRESH: Дегустации
Ректорат на УХТ

Дегустации на здравословни кулинарни изделия, напитки и …изненади.

19:15–20:00 

FRESH кафене: кръгла маса за поддържане и утвърждаване на връзката бизнес-наука-образование
Аула „Милен Бешков“, Ректорат на УХТ 

Дискусия за ролята на науката в решаване на проблемите на съвремието.

20:30-20:45 

Наука в града FRESH: награждаване на победителите от тематичните кулинарни състезания
Ректорат на УХТ

  Европейски кът
Споделете това