Европейска нощ на учените

25 септември (петък) 2015

Кога основна програма от 18:00 до 22:00
Къде

НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ "КВАДРАТ 500"
площад Св. Александър Невски, ул. 19-ти февруари № 1
(вход откъм храм-паметник Св. Александър Невски)

Как вход свободен

Презентации

17:00
зала 19

Науката в картини и слово

Погледнете науката през очите на младите хора. Финалистите в конкурса на НБУ за ученици и студенти "Науката в картини и слово" ще представят своите проекти. Ще ни разкажат как виждат бъдещето си в разработката на иновативни научни проекти. 

18:30
зала 19

Иновационна лаборатория

Как дигиталните технологии могат да ни помогнат в обучението по математика и чужди езици, за по-здравословно хранене или дори за развитие на социалните ни умения? Четири млади екипа ще представят своите разработки за Иновационната лаборатория на Самсунг.

19:00
централно фоайе

Официално откриване на Европейска нощ на учените 2015 и награждаване на победителите в конкурси за ученици и студенти

19:30
зала 19

Земя 1.0: Археологическите тайни на София

Презентация на д-р Тодор Чобанов – археолог, заместник-кмет “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости”, Столична община

21:00
зала 19

Земя 2.0: Космическото бъдеще на човечеството

Знаете ли какво попада в Топ 5 на най-интересните и вълнуващи места в Слънчевата система. Дали откритата наскоро "втора Земя" ще заеме първото място? Какво точно откриха последните космически мисии и какво още да очакваме? За космическото бъдеще на човечеството ще ни разкаже астрофизикът и главен редактор на сп. BBC Знание д-р Владимир Божилов. 

Изложби и видео прожекции

18:00-21:00
централно фоайе и зала 19
Изложба "Светлината през детските очи – източник на енергия"
Постерна изложба с научно-приложни разработки и проекти на учени от БАН
Чешки умове – документален филм за международния принос на чешките учени
21:00
централно фоайе
Директно излъчване на конкурса Hall of FameLab – на живо от Природонаучния музей в Лондон

Демонстрации и кабинети по любопитство

18:00 – 22:00ч., щандове в централно фоайе и демонстрации на открито (пред галерията)

Безжично електричество
от 20:00ч, пред входа на галерията

Не пропускайте демонстрацията на един уникален уред – Трансформатор на Тесла, който химикът Христо Колев създаде специално за Софийския фестивал на науката и за Европейската нощ на учените. Трансформаторът на Тесла е резонансен повишаващ трансформатор, способен да произведе напрежение от милиони волтa. За първи път е изобретен от сърбо-американския изобретател Никола Тесла през 1891г.  Полето, създадено от трасформатора, може да запали луминeсцентни лампи от няколко метра разстояние.

Светлината в животинския свят

Знаете ли защо светулките и охлювите светят? Дали наистина в рибата се съдържа фосфор и кои риби светят? На тези и други въпроси за светлината в животинския свят ще ви отговорят  учените от Националния природонаучен музей при БАН

Светлините от полюс до полюс

Какво представлява Северното сияние? А има ли Южно сияние? Кои са най-новите открития на българските полярници? Защо Северният полюс е пълен с народи, а на Антарктика никога не са мигрирали заселници? Как на Антарктида се измерват разстоянията със светлина? Заповядайте, за да говорите с учените от Асоциацията на младите полярни изследователи в България, които ще ви разкажат за красотата на ледените земи.

Зрение и оптометрия

Ще видите каква е разликата между късогледство, далекогледство и астигматизъм. Ще научите за какво ни служат двете очи, как благодарение на тях се ориентираме в пространството, гледаме стереограми и 3D кино. Учените от СУ ще ви разкажат още какво е това „оптометрия”. А знаете ли какво точно е „мързеливо око”, какви са причините за това състояние и до какви последствия може да доведе? Ще имате възможност да разгледате уреди и приспособления, създадени за хора с толкова лошо зрение, че обикновените очила не им помагат.

BASF Chemgeneration Lab – химия на светлината

Искате ли да научите повече за вълшебния свят на химията, да се докоснете до магията на експериментите? А замисляли ли сте се до каква степен химичните изобретения и иновации определят ежедневния ви живот? Ще ви срещнем с едни от най-великите химици на всички времена, за да научите повече за техния принос към развитието на науката. 

Дистанционни геоложки изследвания

Запознайте се с GPRS  метода (георадарен метод) и приложението му за изучаване и опазването на околната среда. За най-активните присъстващи на демонстрацията ученици, Лабораторията по гемология към НБУ ще подарява колекции от геоложки образци.

Измервания и безопасност в телекомуникациите

Научете повече за радиочестотния спектър ползван от системите за мобилни комуникации и средствата за неговото планиране, наблюдение и управление. Учените от НБУ ще ви покажат как да направите спектрален анализ с професионален измервателен уред и да научите кой мобилен оператор на какви честоти работи. Най-активните участници ще получат учебници по актуални теми в телекомуникациите и ваучери за безплатно посещение на семинари в НБУ.

Адаптивна игра за предприемаческо обучение

Искате да станете предприемач? Опитайте адаптивната игра разработена от проф. Боян Бончев от СУ. Готови ли сте за лабиринта на предприемачеството? За отиването в следваща стая са нужни точки, които можете да печелите като участвате в мини-игри.

Европейски щанд на учените

Научете повече за дейностите "Мария Склодовска-Кюри" на програма "Хоризонт 2020", европейската мрежа EURAXESS и проектите, в които участват български учени.

Репродукция на портрета на Петър Берон

Вижте портрета на първия български учен Петър Берон от Николай Павлович - първият български художник с академично образование.

 

Не пропускайте още...

Специална програма в Българска академия на науките

Централно управление, ул. "15 ноември" №1

16:00

Математически пърформанси „Спирали“
шоу за деца

градина
17:30

Научно кафе

  • Светлината е живот - презентация на професор  Лъчезар Аврамов от Институт по електроника към БАН за светлината, живота и медицината.
  • Светлината в изкуството - презентация на доцент Санка Гатева от Институт по електроника към БАН за светлината, науката и изкуството. 
зала 207, ет. 2
19:00

Вечер на талантите
Музикално-поетична вечер с авторски изпълнения на поезия от учени от различни поколения, както и учени в нестандартната роля на музиканти – певци и инструменталисти. С участието на Вокално студио „Нуша” с ръководител народната певица Нели Андреева – солист на Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев, проф. Диляна Мичева и студенти от НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, Агнес Данкова, Виктория Илиева, доц. Елена Кашчиева, доц. Веселин Босаков, Венцислав Йорданов, Ния Сирма Мариан Петрова, доц. Евгения Сендова, д-р Красимира Янкова, д-р Елена Алекова и др. 

голям салон

Изложби

"Оптичните технологии за до-добро качество на живота" - съвместна изложба на три института от БАН – Институт по електроника "Акад. Емил Джаков", Институт по физика на твърдото тяло "Акад. Георги Наджаков" и Институт по оптични технологии "Академик Йордан Малиновски" с демонстрации.

Фотоизложба "ДИФРАКЦИЯ" - автор доц. д-р Светлен Тончев от ИФТТ-БАН / Richardson Gratings – Rochester (NY) – един от водещите в света специалисти в областта на дифракционните решетки.

 

Изтеглете пълната програма в БАН от линка по-долу.

 

 

Концерт с електронна музика в Национално музикално училище "Любомир Пипков"

ул. Оборище №17

18:00

МУЗИКА, ФИЗИКА И МАТЕМАТИКА: КОСМИЧЕСКИ КРЪГОВРАТ
юбилеен концерт с електронна музика

Представя: Департамент „Музика“, Учебно-практическо и изследователско звено за компютърно музициране и компютърна звукообработка при Бакалавърски факултет на НБУ.

С участието на: проф. д-р Симо Лазаров, гл. ас. д-р Росица Бечева, гл. ас. д-р. Стела Атанасова,доц. Димитър Василев, Белчо Христов, Розалина Касабова, Юли Анков, Мартин Андреев, Илиана Саласар, Студентски смесен хор „Фолк-джаз формация” при НБУ с диригент доц. Георги Петков, визуализация – Мег Коновска.

Фотографска изложба в Нов български университет

ж.к. Овча купел, ул. Монтевидео № 21

13:00

“Светът през погреда на учените”

Изложба със снимки на проф. А.Славински;  доц.д-р Иван Богомилов, доц. д-р Ели Гурова и ас. д-р Филип Григоров

НБУ

фоайето на първия и втория етаж на корпус 1

Start It Smart във Vivacom Art Hall

ул. "Ген. Йосиф В. Гурко" № 4

19:00 Start It Smart: презентация за сферата на иновациите, дискусия, конкурс на млади изследователи и предприемачи, награждаване, коктейл

Ретро трамвай

Повозете се из София в ретро трамвай "Животът е кратък, науката вечна"

Tрамваят ще тръгне от 11:00ч. от басейна Спартак и маршрутът му включва: НДК - бул "Христо Ботев" - Централна гара - бул "Мария Луиза" - църквата "Света Неделя" - "Алабин" - "граф Игнатиев" - пл. "Журналист" и др.

Споделете това