от Любов Костова, Директор

07 май 2021 - 15:54

Споделете това

„Когато порасна, искам да стана като нея.“ Колко пъти сме чували това от децата ни, колко пъти сами сме го казвали като деца? Примерите на другите ни карат да мечтаем да повторим техните стъпки, а когато тези примери са извор на истинско вдъхновение, то можем само да очакваме това вдъхновение да се предава напред.

Нека ви разкажа за няколко такива ярки, безразсъдно смели, страстно влюбени в професиите си и отличени за постиженията си жени, с които ще можем да се срещнем тази година на Софийския фестивал на науката.

Безспорната суперзвезда в моята класация за преодоляване на всевъзможни трудности по пътя си е световноизвестната астрофизичка проф. Джослин Бел Бърнел. Тя е от малкото хора в света, които имат правото да твърдят, че са направили нещо уникално, защото ни повече, ни по-малко тя е открила пулсарите. Открива ги случайно, както се случва често в науката, докато е докторант в Университета Кеймбридж, а откритието ѝ води до цял нов клон в изучаването на Космоса. Само си го представете! За това ѝ откритие е присъдена Нобелова награда и въпреки че наградата по право отива при професора, при когото специализира по това време, колко души познаваме, чийто труд на около 20-годишна възраст е отличен с Нобел? Следва професионален път с още много неща, които Джослин прави за първи път – в един традиционно мъжки свят тя успява да разбие много „стъклени покриви“ и да заеме множество постове, незаемани дотогава от жени. А след това получава заслуженото признание на VII Награди за научен пробив (Breakthrough Prizes) за пробив във фундаменталната физика и 3 млн. долара парична награда за направеното от нея откритие преди повече от пет десетилетия. И какво прави тази вдъхновяваща жена с парите? Обявява, че ще ги вложи за създаване на стипендии за образование на жени и хора от малцинствата. А когато я видим на фестивала тя ще говори за жените в астрофизиката, вдъхновили нея самата.

В Космоса ще ни поведе и астронавтката от НАСА Дороти Меткалф-Линденбургер. Зная няколко български момичета, които са участвали в Space Camp – дали някоя от тях няма да последва стъпките на Дороти, която е първата в света участничка в програмата, станала астронавт?

Дали самотата и изолацията от изминалата година ще се отразят на умението ни да учим и опознаваме света – микрокосмосът на човешкия мозък е темата на изследванията на младата докторантка от престижната школа по невронауки на Университета Каймбридж д-р Ливия Томова, където тя работи с една от световните светила в областта – проф. Сара-Джейн Блекмор. Зад гърба си Ливия вече има завидна биография, която включва дисертация от Университета във Виена и постдокторантура по когнитивни невронауки в Масачузетския технологичен институт.

Към последиците от пандемията е насочен погледът и на д-р Оршоя Байер-Молнар – еволюционен биолог в Института „Конрад Лоренц“ във Виена, но този път за да види дали занапред ще можем да предвиждаме нови епидемии, преди да ни повалят.

От Виена е и изследователката на ледниците Леа Хартл – учен от Института за интердисциплинарни планински изследвания на Австрийската академия на науките. Самата тя вдъхновена от вечните ледове, въз основа на проучванията си за влиянието на климатичните промени от XIX в. насам, твърди, че глетчерите са идеални термометри.

За най-студените точки на планетата разказват и четирите българки – геоложките Виделина Начева и Ралица Събева, сеизмоложката Гергана Георгиева и геохимичката Деница Апостолова, които са част от българските експедиции на Антарктика. Вдъхновяващи разказвачки и влюбени в професиите си млади жени в науката, до тях застават и физичката Ралица Манчева, химичката Златина Димитрова, д-р Господинка Гичева, която в момента се намира на изследвания в Япония, забележителните пътешественички и изследователи на прилепи Ния Тошкова и Виолета Желязкова, проф. Павлина Долашка от Института по органична химия с Център по фитохимия – БАН и хидробиологът д-р Стефания Клайн.

Всички те заедно, разбира се, с една от най-въздействащите съвременни икони в науката – изключителната д-р Джейн Гудол – вярвам ще разпалят смелостта на още много момичета и млади жени да мечтаят да докоснат звездите и да вярват, че това е постижимо.

Разгледайте програмата и си гарантирайте места в намалените наполовина капацитети на залите, пригответе си маската и ще се видим на фестивала.

Любов Костова

Любов Костова

Директор

С майка рускиня и баща българин, Любов е израснала в Нигерия, има магистратура по Индийска филология и е превела над 60 театрални пиеси. Преди Британски съвет е работила 9 години в НАТФИЗ. С богат опит в публичните комуникации, Любов е движещата сила зад международния успех на конкурса FameLab и съосновател на Софийския фестивал на науката. Има 3 деца, обича морето, купоните и готвенето. Притежава над 200 магнита за хладилник и страстно вярва, че човешките усилия имат смисъл.

Вижте още