©

RSE

Date
16 май 2021, неделя -
16:30 до 17:30
Location
онлайн на живо в зала „Космос“ в партньорство с А1 | за обща публика | вход с билети

Научете за вдъхновяващите истории на три прочути жени астрономи, живели в периода 1750 – 2016 г., от проф. Джослин Бел Бърнел, както и за мястото на жените в астрономията по света днес.

Джослин Бел Бърнел e световно признат астрофизик, случайно открива пулсарите като докторант по радиоастрономия в Кеймбриджкия университет и така отваря хоризонтите пред нов клон на астрофизиката. Работата ѝ е отличена с Нобелова награда за физика за нейния научен ръководител. Впоследствие тя работи и заема постове в много области на астрономията и физиката, работи и на хонорар, за да се грижи за семейството си. В момента е гостуващ професор в Оксфордския университет и ректор на Университета в Дънди, Шотландия. Проф. Бърнел е била президент на Британското кралско астрономическо общество, през 2008 г. става първата жена президент на Института по физика на Обединеното кралство и Ирландия, а през 2014 г. – първата жена президент на Шотландското научно дружество. Тя е сред малката група жени учени, която поставя началото на хартата Athena SWAN. За приноса си в областта на науката и образованието проф. Бърнел получава множество престижни награди, включително Breakthrough Prize на стойност 3 млн. долара. Научната комуникация и популяризацията на науката винаги са били важни за нея, тя е чест лектор на фестивали и в медии. В свободното си време се занимава с градинарство, слуша хорова музика и е активен квакер. Била е съредактор на поетичната антология с астрономическа тематика “Dark Matter; Poems of Space” („Тъмната материя; Поеми за Космоса“).

На английски език с превод на български.

Събитието ще се излъчи онлайн на живо само пред публиката в София Тех Парк. 

Заради епидемичната обстановка могат да настъпят промени в програмата – както в датите и часовете на събитията, така и във формата (дигитален или на живо). Моля, следете страницата на фестивала за най-актуалната информация.

Софийски фестивал на науката

Category icon
Софийски фестивал на науката
Споделете това