©

Stuart Clarke 

Date
15 май 2021, събота -
20:00 до 21:00
Location
онлайн на живо в зала „Космос“ в партньорство с А1 | за обща публика | вход с билети

Джейн Гудол е основател на Института „Джейн Гудол“ и посланик на мира на ООН. Тя посвещава живота си на опазване на околната среда и хуманното отношение към животните, като същевременно развива хуманитарна дейност. Добре позната е със своето дългогодишно изследване на дивите шимпанзета в Гомбе, Танзания, което продължава и до днес. От дете Джейн бленува за Африка и живот, отдаден на изучаването на диви животни. Благодарение на помощта и подкрепата на своята възхитителна майка, Джейн не само превръща мечтата си в реалност, но чрез своята международна програма с екологична и хуманитарна насоченост Roots & Shoots успява да вдъхнови милиони млади хора по целия свят да преследват мечтите си.

Присъединете се към д-р Джейн Гудол и научете повече за ранните ѝ години в Гомбе, за предизвикателствата, пред които се е изправяла, за невероятните шимпанзета и защо трябва да защитим най-близкия си роднина от животинския свят, за вредите, които хората са нанесли на планетата, и как всички можем да помогнем за възстановяването и опазването ѝ оттук насетне, за природозащитната и хуманитарна програма Roots & Shoots и защо младите хора по целия свят ѝ вдъхват надежда за бъдещето на тази планета. Както Джейн казва: „Ако искате да промените мисленето на хората, първо трябва да докоснете сърцата им“.  

Повече за д-р Джейн Гудол

Д-р Джейн Гудол, дама командор на Ордена на Британската империя, е етолог и природозащитник. През юли 1960 г., на 26-годишна възраст, тя отпътува от Англия за днешна Танзания и се впуска в малко познатия свят на дивите шимпанзета, които живеят в националния парк „Гомбе“.

С бележник и бинокъл под ръка, окрилена от нестихващия си интерес към дивата природа, д-р Джейн Гудол смело се изправя пред множество неизвестни, за да позволи на света да надникне в изумителния свят на най-близките роднини на човешкия вид. В течение на 60 години тя извършва новаторски проучвания, с които не само доказва колко неотложно е опазването на шимпанзетата от изчезване, но и приобщава към опазването на биоразнообразието, подкрепата за нуждите на местните хора и околната среда.

Днес Институтът „Джейн Гудол“ има 25 клона, които работят в подкрепа на основните програми на организацията, в това число TACARE – общностна програма за опазване на природата, два приюта за осиротели шимпанзета и природозащитната и хуманитарна програма Roots & Shoots, чрез която млади хора в 65 държави имат възможност да участват в проекти с практическа насоченост в полза на тяхната общност, животните и околната среда.

На английски език с превод на български.

Събитието ще се излъчи онлайн на живо само пред публиката в София Тех Парк.
 
По повод Конференцията на ООН за изменение на климата 2021 г.

Заради епидемичната обстановка могат да настъпят промени в програмата – както в датите и часовете на събитията, така и във формата (дигитален или на живо). Моля, следете страницата на фестивала за най-актуалната информация.

Софийски фестивал на науката

Category icon
Софийски фестивал на науката
Споделете това