IELTS регистрация- изображение

 Можете да се регистрирате за IELTS бързо и лесно чрез нашата Онлайн система за регистрация на https://ielts.britishcouncil.org/bulgaria. Следвайте стъпките, описани по-долу:

1. Прочетете информацията за кандидати

Свалете и прочетете документа IELTS Information for Candidates в края на тази страница. Той съдържа важна информация за формата на теста, видовете въпроси и резултатите. Обърнете внимание, че IELTS не се препоръчва за кандидати под 16-годишна възраст. 

2. Изберете подходящия за вас вариант на IELTS

Тестът IELTS има два варианта – академичен и общ:

 • IELTS Academic
 • IELTS General Training

Прочетете нашето кратко ръководство, за да изберете подходящата за вас версия на IELTS. 

3. Изберете изпитна дата

В нашата Онлайн регистрационна система ще намерите актуална информация за предстоящите изпитни дати. За да сте сигурни, че мястото ви е гарантирано, съветваме ви да се запишете преди обявения краен срок за регистрация. Разбира се, възможно е да има места и след тази дата.

Важно е да знаете, че компонентите слушане, четене и писане се провеждат в един ден. Устният изпит може да е в същия ден, но може да бъде насрочен до една седмица преди или след датата на писмения изпит. Предварително ще получите известие с датата и часа на интервюто за устния изпит.  

4. Регистрирайте се онлайн

Въведете данните си в Онлайн регистрационната система, за да се запишете за теста. 

5. Платете изпитната такса

Таксата за явяване на изпита е 395 лв. Можете да заплатите по един от следните начини: 

i) Онлайн в системата за регистрация с кредитна/ дебитна карта Visa или Mastercard.

ii) С банков превод по сметката на Британски съвет - клон България, Citibank, IBAN в лева BG77 CITI 9250 1051 0015 01.

 • При плащане по банков път, в графата „Основание за превод” впишете името си и датата, за която желаете да се регистрирате 
 • След като направите плащането, моля изпратете извлечението от банковия превод по имейл до ielts@britishcouncil.bg, в рамките на съответния краен срок. 

6. Завършете Вашата регистрация

Като потвърждение на направената от Вас онлайн регистрация ще получите по имейл Application Summary. За да завършите успешно регистрацията си е необходимо да ни изпратите имейл в рамките на съответния срок за регистрация със следните документи:

 • Сканирано копие от документа Ви за самоличност (само, ако вече не сте го качили в онлайн регистрацията си);
 • Сканирано копие на извлечението от банковия превод (само, когато плащате по банков път, а не онлайн);
 • Попълнен формуляр за съгласие (само, ако сте под 18 години). 

Ако сте на възраст над 18 години, качили сте документа си за самоличнст онлайн и сте заплатили с карта онлайн, не е необходимо да ни изпращате имейл. 

Незавършени регистрации няма да бъдат обработвани. 

7. След регистрацията

След като се регистрирате, ще получите автоматичен имейл с код за достъп до безплатния онлайн курс Road to IELTS

Ще получите имейл с информация за часа и мястото на провеждане на изпита си поне една седмица преди първата изпитна дата (на устния или писмения изпит). 

За повече информация, моля да се свържете с нашия Изпитен център на ielts@britishcouncil.bg.

Специални нужди

IELTS е разработен, за да оцени уменията по английски език справедливо и обективно при всички кандидати, включително и при тези с увреждане или специфични потребности. 

Ние можем да ви помогнем и да осигурим специални условия за полагането на теста, ако са ви необходими такива. Предлагаме, например, допълнително съдействие за кандидати със зрителни увреждания, слухови затруднения и дислексия. 

Свържете се с нас три месеца преди датата на теста, за да кандидатствате за специални условия. 

Възстановяване на изпитната такса 

Можете да кандидатствате за възстановяване на изпитната такса:

 • Ако отмените Вашата регистрация преди крайния срок за регистрация за изпитната дата: ще ви бъде възстановена пълната изпитна такса, без да се удържа административна такса. 
 • Ако сте болни в деня на изпита, необходимо е да ни предоставите медицински документ не по-късно от 5 работни дни след датата на писмения изпит, който да удостоверява медицинския проблем на изпитната дата. Медицинският документ за работещи е болничен лист, а в останалите случаи – медицинска бележка, придружена от амбулаторен лист. Ако сте над 18 години и не работите, трябва също да представите копие от студентска книжка или регистрация за безработен. Ще Ви бъде възстановена изпитната такса минус административна такса от 100 лева

Моля, попълнете и изпратете Request for Refund or Test Date Transfer Form (в края на тази страница), заедно с необходимите документи. 

Промяна на изпитна дата

Можете да кандидаствате за промяна на изпитната дата:

 • Ако сте болни в деня на изпита и желаете да се прехвърлите за следваща изпитна дата, трябва да ни предоставите искане за трансфер, заедно с оригинален медицински документ, не по-късно от 5 работни дни след датата на писмения изпит, който да удостоверява медицинския проблем на изпитната дата. Медицинският документ за работещи е болничен лист, а в останалите случаи – медицинска бележка, придружена от амбулаторен лист. Ако сте над 18 години и не работите, трябва също да представите копие от студентска книжка или регистрация за безработен. Ще бъдете прехвърлени към следваща изпитна дата, но за това е необходимо да заплатите допълнителна административна такса от 100 лева. Изпитната дата, за която желаете да се прехвърлите, не трябва да е след повече от 3 месеца. Ако искате да се прехвърлите за изпитна дата след повече от 3 месеца, трябва да кандидатствате за възстановяване на изпитната такса и след това отново да се регистрирате. 
 • Преди крайния срок за регистрация за изпитната дата, за която сте регистриран, без допълнителна административна такса.  След oдобрение на молбата Ви, е необходимо да изберете дата в рамките на следващите три месеца. Новата дата ще бъде потвърдена от администратора, в зависимост от свободните места. Може да има ограничение в броя на изпитните дати през следващия пет-седмичен период.

За да заявите прехвърляне на изпитната дата, моля попълнете и изпратете Request for Refund or Test Date Transfer Form (в края на тази страница).

Важно съобщение

Получихме информация за фалшиви уебстраници, които имитират регистрационната система на Британски съвет за IELTS. Моля имайте предвид, че тези сайтове не са свързани с нас по никакъв начин и ние не носим отговорност за тяхното съдържание.

Преди да въведете онлайн своите лични данни се уверeте, че използвате нашата сигурна регистрационна система  и че името на институцията ни "British Council" е изписано правилно.

Вижте още