Можете да се явите на IELTS в един от официалните ни изпитни центрове за IELTS в хартиен вариант или на компютър. Може да вземете IELTS Online (само IELTS Academic) от уюта на собствения си дом или друго уединено място с добра и постоянна връзка към интернет.

Всичко, което ви е необходимо, е валиден документ за самоличност и банкова карта. 

Вид тест Такса през
2024 (в лева)
Линк за регистрация
IELTS Academic и  General Training - в изпитен център (хартиен или компютърен вариант) 448 Изберете изпитна дата
IELTS Academic Online 448 Изберете изпитна дата
IELTS Academic и General Training for UKVI - в изпитен център (хартиен или компютърен вариант) 490 Изберете изпитна дата
IELTS Life Skills (A1 и B1) - в изпитен център 360 Изберете изпитна дата

Какво се включва в таксата? Нашата такса за теста IELTS включва ексклузивни материали за подготовка, безплатни тестове и още много.

За да се регистрирате за теста:

1. Изтеглете и прочетете документа IELTS Information for Candidates, който съдържа важна информация относно формата на теста, видовете въпроси и резултатите. Обърнете внимание, че IELTS не се препоръчва за кандидати на възраст под 16 години.

2. Изберете подходящия за вас вариант на IELTS: 

  • IELTS Academic
  • IELTS General Training

Прочетете нашето кратко ръководство, за да изберете подходящата за вас версия на IELTS. 

3. В линковете в таблицата по-горе ще намерите актуална информация за предстоящите изпитни дати за всеки вариант на теста IELTS. За да сте сигурни, че мястото ви е гарантирано е необходимо да се запишете преди обявения краен срок за регистрация. 

Важно е да знаете, че компонентите "Слушане", "Четене" и "Писане" се провеждат в един ден. Устният изпит може да е в същия ден, но може да бъде насрочен и до седмица преди или след датата на писмения изпит. Предварително ще получите известие с датата и часа на тестовите компоненти. 

4. Уверете се, че разполагате с валиден документ за самоличност - паспорт или лична карта, тъй като е необходимо да качите фотокопие на документа при записването за теста в онлайн регистрационната система. Моля обърнете внимание, че за кандидати на възраст под 18 години е необходимо писмено съгласие на родител или настойник при регистрация за теста.

5. Направете плащането за вашия тест. Можете да заплатите таксата за вашия тест онлайн с карта през нашата система за онлайн регистрация. В случай, че срещнете затруднения при онлайн плащането, моля свържете се с ielts@britishcouncil.bg.

Завършете вашата регистрация

Като потвърждение на направената от вас онлайн регистрация ще получите по имейл Application Summary. За да завършите успешно регистрацията си, е необходимо да ни изпратите имейл в рамките на съответния срок за регистрация, със следните документи:

  • Сканирано копие от документа ви за самоличност - лична карта или паспорт (само ако не сте го качили в онлайн регистрацията си);
  • Попълнен формуляр за съгласие (само ако сте под 18 години).

Ако сте на възраст над 18 години и сте качили документа си за самоличнoст онлайн, не е необходимо да ни изпращате имейл. 

След регистрацията 

След като се запишете за вашия тест, ще получите автоматичен имейл с код за достъп до онлайн подготвителни курс IELTS Ready Premium.

Ще получите имейл с информация за часа и мястото на провеждане на вашия изпит поне една седмица преди първата изпитна дата (на устния или писмения изпит). 

Вашият устен изпит може да бъде насрочен в един и същи ден с останалите части от изпита или в друг ден, в рамките на период от 7 дни преди или след основния ден на теста. Предварително ще получите известие с датата и часа на тестовите компоненти. 

Ще получите и вашия входящ номер за IELTS за достъп до Test Taker Portal. Моля уверете се, че сте въвели правилно вашия имейл адрес, когато се записвате за теста.