©

д-р Преслав Наков, личен архив

Date
15 май 2021, събота -
14:00 до 15:00
Location
онлайн на живо в зала „Космос“ в партньорство с А1 | за обща публика | вход с билети 

С бурния разцвет на дезинформацията онлайн расте и научният интерес към  автоматизираното разбиване на слухове, неверни твърдения и фалшиви новини. В последните години се появиха редица инициативи за проверка на фактите, ръчно или автоматично, но все още цялостната идея е в критично състояние – докато проверяваме едно твърдение за фактологична точност, то продължава да се разпространява, достигайки милиони потребители и нанасяйки непоправима вреда. За начина проверката да става предварително и навреме, което е целта на мегапроекта „Танбих“, разказва неговият ръководител д-р Преслав Наков.

Освен ръководител на проекта, разработен в сътрудничество с Масачузетския технологичен институт, САЩ, д-р Наков е старши научен сътрудник I ст. в Катарския институт по компютърни изследвания. Той е доктор по компютърни науки от Калифорнийския университет в Бъркли, САЩ, пръв носител на наградата „Джон Атанасов“ на президента на Република България, автор на стотици научни публикации, за които многократно е награждаван, редактор в реномирани научни издания, а изследванията му са представяни в издания като Forbes, Boston Globe, Aljazeera, Business Insider, Science Daily, Popular Science, WIRED и други.

Събитието ще се излъчи онлайн на живо само пред публиката в София Тех Парк.

В партньорство с Neterra.

Заради епидемичната обстановка могат да настъпят промени в програмата – както в датите и часовете на събитията, така и във формата (дигитален или на живо). Моля, следете страницата на фестивала за най-актуалната информация.

Софийски фестивал на науката

Category icon
Софийски фестивал на науката
Споделете това