©

д-р Хавиер Кристобо, личен ахрив

Date
16 май 2021, неделя -
13:30 до 14:30
Location
зала „ДНК“ | за обща публика | вход с билети

Водолазното гмуркане е важен способ за извършване на изследователска дейност – то дава достъп до проби от морето, нужни за проучванията в Антарктика. Но в полярните води, където температурата може да падне до -1.8ºC, се изисква изключителна предпазливост при гмуркане, много строги мерки за безопасност и отлична подготовка.  
 
Д-р Хавиер Кристобо разказва за оборудването, техниките и трудностите при провеждането на изследователска работа чрез гмуркане, като стъпва на натрупан опит от 130 гмуркания в ледени води. В срещата с него ви очакват и впечатляващи фотографии и видеа, заснети под водата. Кристобо е бил осем пъти в Антарктика като ръководител на испанските водолазни екипи, директор е на Океанографския институт в Хихон, Испания, доктор е по морска биология и е автор на над 110 научни статии и няколко книги.

На английски език с превод на български.

Събитието ще се излъчи онлайн на живо само пред публиката в София Тех Парк. 
 
По повод Конференцията на ООН за изменение на климата 2021 г.
 
В партньорство с АПЕКС.

Заради епидемичната обстановка могат да настъпят промени в програмата – както в датите и часовете на събитията, така и във формата (дигитален или на живо). Моля, следете страницата на фестивала за най-актуалната информация.

Софийски фестивал на науката

Category icon
Софийски фестивал на науката
Споделете това