©

Brian Yurasits 

Date
15 май 2021, събота -
15:30 до 16:30
Location
зала „Космос“ | за обща публика | вход с безплатни пропуски

Преди повече от век пластмасата е създадена в отговор на екологичен проблем – да замени производството на лични предмети от части на екзотични животни. Със своите характеристики (гъвкавост, дълготрайност и лекота) и ниска цена, тя бързо намира широко приложение в производството на редица продукти и става неразделна част от ежедневието на човека. Така от решение на екологичен проблем пластмасата се превръща в екологичното чудовище на века – годишно в света се произвеждат 280 млн. тона пластмаса. Само за година над 13 млн. тона еднократни пластмасови отпадъци замърсяват Световния океан, причиняват увреждания на морските биосистеми и оказват силно негативно влияние върху човешкото здраве.  
 
Разговорът днес е неотложно различен – за осъзнаването на последиците от екологичната криза и за превръщането на постижимото в рутина. Можем ли например да си представим как найлонова торба или смачкана пластмасова бутилка се превръщат в тениска? А как от цветните капачки произвеждаме каквото пожелаем на 3D принтер? Само че преди това трябва да направим филамент за принтер от капачките.

Химикът от СУ „Св. Климент Охридски“ Златина Димитрова и физикът от Оксфордския университет Пламен Иванов чрез експерименти и демонстрации ще ви поведат по пътя на пластмасата. Не пропускайте това научно шоу, за да видите от първа ръка как пластмасата, вместо да се запъти към бунището, може да се завърне в домовете ни под нова, неузнаваема форма!
 
Това научно шоу се осъществява в партньорство с Kaufland.

Заради епидемичната обстановка могат да настъпят промени в програмата – както в датите и часовете на събитията, така и във формата (дигитален или на живо). Моля, следете страницата на фестивала за най-актуалната информация.

Софийски фестивал на науката

Category icon
Софийски фестивал на науката
Споделете това