©

Marco Giugliarelli

Date
16 май 2021, неделя -
15:00 до 16:00
Location
онлайн на живо в зала „Космос“ в партньорство с А1 | за обща публика | вход с билети

Това научно пътешествие започва с теорията на Нютон за гравитационните вълни и стига до последните открития в областта. Марко Драго ще проследи научното приключение, което е довело до наблюдението на първата гравитационна вълна през 2015 г. и скорошното важно постижение в многоканалната астрономия. Историческата одисея, започнала през XV в. и довела до развитие на теорията за гравитацията, преминава през новото тълкуване на Айнщайн през XX в. и завършва с Нобелова награда за откриването на гравитационните вълни.  
 
Марко Драго е роден в Падуа, където завършва физика и изучава гравитационните вълни. Той е първият човек, който улавя слабия им сигнал, докато работи в Института „Макс Планк“ в Германия. Свири на класическо пиано и е автор на два фентъзи романа. Победител е в италианското издание на конкурса FameLab 2020, а в момента работи като учен в Университета „Ла Сапиенца“ в Рим. 
 
На италиански език с превод на български.

Събитието ще се излъчи онлайн на живо само пред публиката в София Тех Парк.
 
По случай 450-годишнината от рождението на Йохан Кеплер.
 
В партньорство с Psiquadro и Италианския културен институт в София.

Заради епидемичната обстановка могат да настъпят промени в програмата – както в датите и часовете на събитията, така и във формата (дигитален или на живо). Моля, следете страницата на фестивала за най-актуалната информация.

Софийски фестивал на науката

Category icon
Софийски фестивал на науката
Споделете това